A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

4 tényező, amit mindenképp érdemes figyelembe venned laptop vásárlás előtt

4 tényező, amit mindenképp érdemes figyelembe venned laptop vásárlás előtt

Napjainkban egyáltalán nincs egyszerű dolgunk, ha laptop vásárlásra kerül a sor, ugyanis elképesztően széles a laptop piac termékpalettája. Azt gondolnánk, hogy az internetnek köszönhetően a mai világban semmi akadálya nincs a teljeskörű informálódásnak, mégis a mai napig rengetegen vásárolnak meggondolatlanul, alapos utánajárás nélkül.  


Márpedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb eszközt válasszuk ki, így cikkünkben mutatunk néhány meghatározó szempontot segítségképpen.1. Garancia

 

Az első és egyik legfontosabb tényező, aminek szem előtt tartása elengedhetetlen, az nem más, mint a garancia. Hiszen ez az egyetlen biztosíték a laptopod javíttatására vagy kicserélésére, ha gond adódna az eszközzel a vásárlást követő időszakban.

 

Ha egy vadonatúj laptopot vásárolsz, akkor természetesen minden esetben jár a garancia az eszköz mellé. Ugyanakkor, egy használt laptop beszerzése esetén ez nem ilyen egyértelmű. Sőt, nagyon sokan vannak, akik azt gondolják, hogy használt laptopra, sehol, semmilyen esetben nem kapható garancia. Pedig ez csak egy tévhit.

 

A magánszemélytől való használt laptop vásárlás egyértelműen sok kockázatot rejt magában, de talán a legfontosabb az, hogy ilyen esetben egészen biztosan nem kapunk garanciát. Azonban a kifejezetten használt laptopokat értékesítő üzletek/webáruházak sok esetben nyújtanak garanciát ügyfeleik számára.

 

A garancia időtartama viszont még ezeknél a szakosodott webáruházaknál is változó, érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek. A Computer Factory webáruháza kiemelkedően jó választás a laptopokra vonatkozó garancia tekintetében is, hiszen 2 év garanciát biztosít eszközeire.

 

Ami pedig még jobb hír, hogy 3 évre növelhető a garancia minimális extra költségért cserébe. Mindemellett 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalunk termékeinkre, így a kiszemelt laptopot elviheted egy próbaidőszakra, ha pedig meggondolnád magad, 30 napon belül visszakapod a ráköltött összeget. 

 

2.Felhasználás

 

Szintén az elsőként átgondolandó szempontok közé tartozik a felhasználás, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni laptopunkat a mindennapokban. 

 

Sokan elsiklanak e kérdés felett, pedig nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk, mi is az elsődleges cél, mivel a különböző felhasználási célok, különböző típusú laptopokat igényelnek. Ráadásul sokkal egyszerűbbé válik az árkategóriák közötti eligazodás is, hogy ha leszűkítjük a lehetséges opciók körét.

 

Általában a két fő felhasználási módként az üzleti/munkahelyi felhasználást és az otthoni felhasználást emlegetjük, de ma már külön kategóriát kapnak a játék céljából vásárolt gamer laptopok is. 

 

Ha megvan a fő kategóriánk, érdemes megfogalmazni még pontosabban, hogy a kategórián belül, valójában mire is fogjuk használni. Hiszen van különbség otthoni és otthoni felhasználás között is, például van aki csak netezésre, filmezésre használja otthon, de van, aki home office-ban dolgozik. 

 

A munkahelyi felhasználás is egy tág fogalom, hiszen nem mindegy, hogy valaki csak egyszerűbb programokat használ, például adminisztratív feladatokra vagy speciálisabb munkakörben dolgozik. Hiszen előbbihez egy alacsonyabb kategóriás laptop is elegendő lehet, utóbbihoz viszont egy magasabb kategóriát érdemes megcélozni. 

 

3. Külső és belső tulajdonságok

 

Természetesen a legtöbbünknek alapvető, hogy elsősorban a külső, de leginkább a belső tulajdonságokat veszi szemügyre, mielőtt kiválaszt egy laptopot. Ugyanakkor nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekre különösen érdemes odafigyelni.

 

Többségünk számára az alábbiak a kulcsfontosságú tényezők:

 
  • Kijelző - A leggyakrabban megvásárolt kijelző méret a 15”-16”-os. Ez a kijelző méret szinte bármilyen területen megállja a helyét, de nyilván vannak akik számára ennél jóval kisebb vagy éppen nagyobb kijelző a megfelelő.

  • Memória - Minél nagyobb a RAM mérete, annál nagyobb sebességgel és annál hatékonyabban dolgozik a laptop. 

  • Meghajtó -  Meghatározza a laptop gyorsaságát és a tárolhatóságot is. A hagyományos HDD nagy kapacitású, nagy mennyiségű adat tárolására tökéletes. Az SSD pedig sokkal gyorsabb korábbi társánál, könnyebb és kevesebbet is fogyaszt. 

  • Processzor - Az egyik legfontosabb és egyben legdrágább részét képezi a laptopoknak, hiszen  ennek sebessége és minősége jelentősen befolyásolja a teljesítményt. A két legnagyobb és legnépszerűbb processzorgyártó ma az Intel és az AMD.

  • Operációs rendszer - Sokak számára fontos tényező, hogy például Windows vagy macOS operációs rendszer van az eszközükön. Azonban azt sokan nem tudják, hogy ha nincs külön feltüntetve a vásárláskor, hogy előre telepített operációs rendszert is kapunk, akkor alapvetően nem jár a laptoppal együtt.

  • Akkumulátor üzemidő - Ha számodra az a lényeg, hogy egyetlen feltöltéssel sokáig használhasd laptopod, akkor tanácsos erős akkumulátorral rendelkező típust vásárolni. Ehhez pedig a Whr-t, vagyis wattórát kell figyelembe venni.

 

4. Ár

 

Egy új laptop megvásárlása ma már sajnos nem kivitelezhető 100.000 Ft alatt, sőt jellemzően több százezer forintot kell otthagynunk az üzletben, ha egy jó minőségű eszközt szeretnénk beszerezni. Viszont, arra sokan nem is gondolnak, hogy ugyanazt a teljesítményt és minőséget, amit egy új laptop képvisel, jóval olcsóbban is megkaphatják használt/felújított változatban.

 

Ha megfelelően tájékozódsz a használt laptopok világában, akkor az új laptopra szánt költségkeretből lehetőséged lesz egy jelentősen magasabb teljesítménnyel rendelkező, magasabb minőségű használt eszközt vásárolni. 

 

Üzleti kategóriás laptopokból pedig különösen megéri használtat/felújítottat vásárolni, mivel ezek az eszközök mind csúcskategóriás belső alkatrészekkel rendelkeznek, így hosszú élettartamra vannak tervezve. 

 

Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

Keresés