Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Dell története a kezdetektől napjainkig

A Dell története a kezdetektől napjainkig

A Dell márkanév bizonyára mindenkinek ismerősen cseng, hiszen évtizedek óta jelentős pozíciót tölt be a laptop piacon. Nem kérdés, hogy évtizedek óta garantálja a minőséget és folyamatosan törekszik arra, hogy évről évre tökéletesítse és tovább fejlessze eszközeit.

Az viszont biztos, hogy csak nagyon kevesen ismerik a Dell történetét, vagyis azt, hogy honnan indult a márka és hogyan nőtte ki magát napjainkra a piac egyik legjelentősebb szereplőjévé. Cikkünkben ezúttal ezekre a kérdésekre találhattok választ. A Dell, ma kétségtelenül a világ legnagyobb és legsikeresebb technológiai vállalatai közé sorolható, azonban ez nem volt mindig így. 

 

A történet kezdetéhez egészen messzire kell visszanyúlnunk, ugyanis még 1984-ben kezdődött minden. Akárcsak egy filmben, Michael Dell története egy kollégiumi szobából indul, ugyanis a Texas Egyetem tanulójaként kezdték el foglalkoztatni a számítógépek. 

 

Elsőként IBM szabványnak megfelelő számítógépek összeszerelésében látta meg a potenciált, melyeket PC's Limited elnevezésű vállalkozásukon keresztül értékesítettek. 

 

Fő célja az egyedi igények kielégítése volt, nem beszélve arról, hogy a személyre szabott eszközöknek jóval kedvezőbb volt az ára is, mint a kész laptopoknak. 

 

Már 1 év eltelte után előrukkoltak a leendő Dell első dizájntermékével (Turbo PC), ami aztán a korai sikerükhöz is erősen hozzájárult. Miután Dell-nek már egy év után sikerült elérnie a 6 millió dolláros árbevételt, egyértelművé vált számára, hogy otthagyja az egyetemet és minden idejét a számítógépeinek tökéletesítésére szánja. 

 

1988-ban jött el a fordulópont, amikor is a PC’s Limited át lett keresztelve Dell Computer Corporation-re. Ekkor már más országok felé is terjeszkedtek, leginkább Európa szerte, illetve rendkívül népszerűvé tette őket szervizprogramjuk is, hiszen a számítógépek elterjedése, együtt járt a karbantartási-javítási szolgáltatások iránti igények növekedésével is. 

 

Eleinte számítógépekkel foglalkozó üzletláncokon, szervizeken, viszonteladókon keresztül értékesítették eszközeiket, azonban hamar bebizonyosodott, hogy ez a stratégia a Dell esetében nem működik. Ennek következtében a korábbi B2C formulára fókuszáltak inkább, aminek sikere hamar meg is mutatkozott. 

 

1992-ben a Dell-t már a világ 500 legnagyobb vállalata közé sorolták, ezzel nagyjából egy időben dobta piacra első laptopját, majd 1999-ben a Compaq megelőzésével, az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb számítógépet értékesítő vállalatává váltak.

 

A vállalat 2003-ban kapta meg mai elnevezését, a Dell Incorporated-et. A számítógépek mellett televíziók, nyomtatók, digitális zenei eszközök gyártásával kezdtek el foglalkozni, melyekkel tovább fokozták a sikert. Nem sokkal később már “ A világ legbámulatosabb vállalata” -ként szerepelt a Fortune Magazin oldalain. 

 

A Dell napjainkban

 

A Dell eszközei a mai napig hozzák azt a minőséget, masszivitást és belső teljesítményt, amit a kezdetektől képvisel a vállalat, emellett évről évre bizonyítja, hogy újra és újra képes megújulni és fejlődni. 

 

Egyik legnépszerűbb termékcsaládja a Latitude termékcsalád, amit a Dell kifejezetten üzleti célra gyárt, ez pedig az eszközök paramétereiben és tulajdonságaiban meg is mutatkozik.

A magas minőség és megbízhatóság a Dell termékekre alapvetően is jellemző, de Latitude laptopjaira különösen igaz. A Latitude laptopok már az 1990-es évektől jelen vannak és azóta is töretlenül jelentős szerepet töltenek be az üzleti laptopok piacán.

Mint ahogy a legtöbb üzleti célra gyártott laptopba, úgy a Latitude laptopokba is a legmagasabb minőségű alkatrészek kerülnek. Ennek köszönhetően, ezekre az eszközökre kiemelten jellemző az időtállóság. 

 

A külsejük egyrészt profizmust sugall, másrészt pedig igencsak masszív laptopokról beszélhetünk, így a meghibásodás kockázata nagyon alacsony. Emellett nagy előnyük, hogy a masszivitás ellenére igen könnyűek, ezáltal egyszerűen hordozható laptopok.

 

Teljesítményük alapján leginkább a Lenovo ThinkPad szériájához, illetve a HP EliteBook szériájához hasonlíthatók a Dell Latitude termékcsalád laptopjai, melyek komoly versenyt folytatnak egymás között.

 

Üzleti laptop használtan?

 

Mint ahogyan az imént említettük, az üzleti kategóriás eszközök a legmagasabb minőségű alkatrészekkel vannak felszerelve, így különösen megéri használtan megvásárolni ezeket.

 

Hiszen jellemzően, még egy 4-5 éves laptop is képes tökéletes teljesítményt nyújtani. Vagyis, az új üzleti laptopodra szánt összegért cserébe, használtan lehetőséged van egy még jobb minőségű és teljesítményű laptopot megvásárolni.

 

 

Ha szeretnél kitűnő állapotban, mégis kedvező áron a Dell szériák egyikéből választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

Keresés