Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ha laptop vásárlás előtt állsz, neked is tudnod kell, hogyan lesz egy használt üzleti laptopból felújított laptop

Ha laptop vásárlás előtt állsz, neked is tudnod kell, hogyan lesz egy használt üzleti laptopból felújított laptop

Tudod, hogyan lesz egy használt üzleti laptopból felújított laptop? Tudod, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni laptop vásárlás során? Ezzel a cikkel segítünk Neked, hogy minden oldalról körül tudd járni a témát. 

Ha csak egy cikket olvasol el laptop vásárlás előtt, akkor ez legyen az!

Mivel ez egy hosszabb írás, készítettünk hozzá egy saját tartalomjegyzéket:

 

I. Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, ha laptopot vásárolsz!

II. Mit kell tudni a használt laptopokról?

III. Érvek felújított (használt) üzleti laptop vásárlása mellett

IV. Hol vásárolj felújított gépet? (És miért ott?)

  

I. Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, ha laptopot vásárolsz!

Hatalmas kínálatból kell választania annak, aki laptop vásárlás előtt áll. A rengeteget lehetőség bárkit képes megbéklyózni: aki nem hozzáértő, annak könnyen fejtörést okozhat a megfelelő laptop kiválasztása.

Ha Te is találkoztál már ezzel a kihívással, netán éppen most aktuális számodra, akkor biztosan tudod, miről beszélünk. Elkezded beleásni magad a témába, egyre több kérdés merül fel benned, és egyre nehezebbnek érzed, hogy jó döntést hozz.

Pedig ahhoz, hogy a megfelelő döntés szülessen, csak néhány kulcsfontosságú kérdést kell alaposan átgondolni. Ha tovább olvasol, mi abban is segítünk, hogy ezeket a kérdéseket magabiztosan meg is tudd válaszolni!


Mire fogod használni?

Lehet, hogy egy ismerősöd nagyon ajánlgatja azt a laptop márkát, amelyet ő használ – de mi van, ha ő csak otthoni böngészéshez használja a gépét, Neked viszont inkább utazás során lenne rá szükséged? Ahelyett, hogy másokra hagyatkozol, tisztázd magadban a kérdést:

Mire fogod használni a laptopot?

Gondold végig, milyen céllal vásárolod a laptopot, hogy életed melyik területén lesz rá (leginkább) szükséged! Amilyen triviális ez a kérdés, olyan sokan átsiklanak felette. Pedig a különböző felhasználási célok különböző laptopokat igényelnek. Egyáltalán nem mindegy, hogy grafikusként keresel laptopot munkavégzéshez vagy csak otthoni filmezéshez fogod használni a gépet. 

Sokan csak két felhasználási területet különítenek el: az üzleti/munkahelyi és az otthoni felhasználást. Valójában, azonban, ennél sokkal több kategóriáról beszélünk. Van különbség otthoni és otthoni felhasználás között és az sem mindegy, pontosan milyen munkáról beszélünk. 

Munka (üzleti felhasználás)

A munka kategórián belül alapvetően el kell különíteni, hogy egy cég/vállalat gépparkjának laptopjairól beszélünk vagy egy magánszemély gépéről, amelyet munkavégzéshez fog használni.

Ha munkáltatóként vásárolsz laptopot a munkavállalók számára, mindenképp vedd figyelembe, hogy milyen jellegű munkát végeznek! Az adminisztratív feladatok ellátásához és az egyszerűbb programok futtatásához nincs feltétlen szükség különösen nagy teljesítményű laptopra. Viszont azoknak, akik grafikai, tervezői munkakörben dolgoznak, már fontos, hogy komolyabb, nagyobb teljesítményigényű programokat is gond nélkül használni tudjanak a mindennapi eredményes munkavégzéshez. Például egy videóvágó munkatársnak többet kell tudjon a gépe, és az is segít, ha nagyobb kijelzővel és jobb felbontással rendelkezik a laptop, amelyet használ.

Munkavégzés saját gépről

Az is lehet, hogy magadnak kell beszerezned a gépet, amelyet a munkád során használni fogsz. Akár azért, mert a munkáltatód nem biztosítja számodra, akár azért, mert szabadúszóként dolgozol.

Magától értetődő, hogy ebben az esetben is annak kell meghatároznia a döntést, hogy milyen munkáról van szó. Ugyanakkor elmondható, hogy a legtöbb munkához nincs szükség csúcskategóriás eszközre. Persze, az is elképzelhető, hogy ha már vásárolsz egy laptopot, akkor azt nem csak a munkád során fogod használni. Ebben az esetben gondold át, hogy milyen további elvárásaid lehetnek a géppel szemben.

Otthoni böngészés

Ha csak otthon fogod egyszerű dolgokra használni a laptopot, akkor is vedd figyelembe, hogy pontosan milyen tevékenységekről van szó. E-mailezésről? Netezésről? Filmnézésről? Szövegírásról? Táblázatszerkesztésről? Családi képek nézegetéséről?
A legtöbb esetben nem feltétlen szükséges, hogy a laptop belső rendszere mindent tudjon. Így előtérbe kerülhetnek a külsőségek, a kényelem és a praktikum is.  

Ugyanakkor azt is érdemes átgondolni, hogy mennyire lesz veszélynek kitéve az eszköz. Otthon gyakran előfordul, hogy étel vagy folyadék kerül például a billentyűzetre. Vagy ha gyerekek (is) fogják használni a gépet, az sem elképzelhetetlen, hogy zsírkréta-törmelék kerül a klaviatúrára. Ha a kávéscsészét mindig a laptop mellé teszed, vagy ha néha odaadod a gépet a gyereknek, akkor a gép ellenállósága is prioritást kell élvezzen a választáskor.

Gamer

Nem kérdés, hogy ha elsősorban videojátékok használatára fogod használni a gépet, akkor a videókártyára, a processzorra és a memóriára különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. A játékok problémamentes futtatásához nagy teljesítmény szükséges.

Ma már léteznek kifejezetten erre a célra gyártott laptopok, amelyek kellően erősek, terhelhetőbbek és a legújabb játékok magas szintű grafikán történő lejátszására is alkalmasak.

Tanulás

Az elmúlt években a távoktatás a mindennapjaink részévé vált, melyhez elengedhetetlen egy jó laptop. De sokszor jelenléti oktatásban is szükség van a házi feladatok megfelelő elvégzéséhez egy laptopra.

Nem mindegy azonban, hogy egy általános iskolás gyermekednek vásárolod a laptopot vagy egy egyetemi hallgatóként önmagadnak. Általános iskolában és középiskolában (hacsak nem valamilyen informatikai szakképzésről vagy fakultációról van szó) elegendő lehet egy kisebb teljesítményű gép. Ebben az esetben a hordozhatóság, a kisebb méret sem elsődleges szempont, mivel főleg otthon lesz a laptopra szükség.
 

Az egyetemen viszont már szempont lehet, hogy könnyen hordozható legyen a gép: ha laptopon jegyzetelsz, akkor magaddal kell vinned minden órára. És biztos akkor is magaddal viszed, ha utaznod kell a szülővárosod és az egyetem városa között.

Ha felsőfokú tanulmányaidhoz van szükséged laptopra, vedd figyelembe azt is, hogy milyen szakon tanulsz. Elképzelhető, hogy speciálisabb programok telepítésére és futtatására is szükséged lesz, ha például mérnöknek tanulsz. Ennek megfelelően érdemes lehet nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral, gyorsabb vagy éppen nagyobb kapacitást nyújtó merevlemezzel ellátott laptopot választani.

Milyen gyakran fogod hordozni?

Kétség sem fér hozzá, hogy a laptopok egyik legnagyobb előnye, hogy hordozhatóak. Teljesen érthető, ha ezt a tulajdonságot kihasználva mindenhová, (akár hosszabb utazásra, nyaralásra is) szeretnéd magaddal vinni. Ahogyan az egyetem kapcsán is említettük, ehhez olyan laptopra van szükséged, amelynek nem olyan nagy a súlya, és így könnyen hordozható. Maximum 2-3 kg-os laptopot szoktunk javasolni, annak, aki olyan gépet keres, melyet mindenhová magával vihet.

A laptop akkumulátorának üzemideje sem elhanyagolható kérdés. Könnyen előfordulhat, hogy utazás során nincs lehetőség a laptop töltésére. Ilyenkor jól jön, ha az erős akkumulátornak köszönhetően akár 12-14 órás üzemidővel is számolhatsz. (Erről a tulajdonságról a Whr, azaz a wattóra árulkodik.)
Végül, de nem utolsósorban, gondolj arra is, hogy a gyakori hordozás veszélyekkel is járhat. Olyan nem várt külső hatások érhetik a laptopot, amelyekre talán nem is gondolnál. Ezért fontos, hogy igazán masszív legyen a gép, amely bírja az ezzel járó strapát. 

Abban az esetben viszont, ha csak és kizárólag otthon fogod használni a laptopot, érdemes minél nagyobb kijelzőt választani. Bár ez azt jelenti, hogy a gép súlyosabb lesz, de ha mindig ugyanott fogod használni, ezt észre sem fogod venni. A nagy kijelző nyújtotta élmény viszont sokat hozzátesz majd a laptop használatának élvezetéhez.

Mit vársz el a laptoptól?

Ha sikerült átgondolni, hogy milyen céllal vásárolsz laptopot, illetve azt, hogy milyen gyakran fogod hordozni, akkor nagyjából már sikerült is meghatároznod, hogy milyen elvárásaid vannak vele szemben. 

Nézzük most meg, hogy mit is jelentenek ezek az elvárások pontosan! 
Melyek azok a tulajdonságok, amelyekre különösen oda kell figyelni?

Processzor

A processzor a laptop legfontosabb és egyben legdrágább része. Minősége jelentősen befolyásolja a teljesítményt.

Minél kisebb a processzor fogyasztása, általában annál hosszabb az akkumulátor üzemideje. Ezzel azonban csak mértékkel érdemes trükközni: ha a programok futásának sebessége elsődleges, akkor minél erősebb processzorral rendelkező eszközt érdemes választani.

A két legismertebb processzorgyártó az Intel és az AMD. Az igazán magas teljesítményű, prémium laptopok Intel Core i7-es processzorral rendelkeznek, így 

a legösszetettebb feladatok és folyamatok zökkenőmentes végrehajtására is alkalmasak.

Meghajtó

A laptop meghajtóján tárolódnak a különböző fájlok, a programok, de maga az operációs rendszer is. A meghajtó típusa meghatározza a laptop gyorsaságát és azt is, hogy mi az az adatmennyiség, amelyet tárolni képes.

A hagyományos HDD (a merevlemez) igen nagy kapacitású, ezért ha az a legfontosabb szempont, hogy a géped nagy mennyiségű adat tárolására legyen alkalmas, akkor megfelelő lehet. Fontos azonban tudni, hogy a HDD lassabb sebességet nyújt, és mivel sok fém alkatrészből és mozgó mechanikus elemből áll, ezért súlyosabb is, és könnyebben is sérül. Például ha használat közben mozgatod, az könnyen meghibásodást okozhat, ami akár az adatok elvesztésével is járhat.

Az újabb verzió, az SSD jelentősen nagyobb sebességet képes nyújtani, és lényegesen könnyebb is. Az SSD egy mozgó alkatrészek nélküli adattároló, ezért kisebb a meghibásodás kockázata is.

Memória

A laptop memóriája (RAM) meghatározza a gép hatékonyságát. Minél nagyobb a RAM mérete, annál nagyobb sebességgel tud dolgozni a laptop. 

A laptopok többsége 4GB memóriával rendelkezik. Ez a méret elegendő lehet otthoni felhasználásra, de ha a mindennapi munkavégzéshez van szükség laptopra, akkor már érdemes 8GB RAM-mal rendelkező gépet választani, hogy minél több program és alkalmazás futtatására alkalmas legyen. De a bonyolultabb programokhoz akár 16 GB memóriára is szükség lehet.

Nem árt tudni, hogy a laptopok memóriája bármikor bővíthető. Így ha utólag merül fel az igény több vagy komolyabb program futtatására, és minden más feltétel megfelel, akkor elegendő lehet a memória bővítése.

Háttértár

A tárhely kulcsfontosságú. Rég nem igaz már az az állítás, hogy 64 GB-os tárhely bőven elegendő. Minimum 128 vagy 256 GB-os tárhellyel bíró eszközt éri meg választani, és lehetőség szerint olyat, amelynek tárhelye később bővíthető, ha arra van szükség.

Olyan munkakörökben, ahol nagyméretű fájlokkal dolgoznak (grafikus, vágó, szoftverfejlesztő, stb.), sarkalatos, hogy sok tárhely legyen a gépen.

Kijelző

A kijelzőmérettel nő a laptop súlya is. Ezért ha gyakran fogod hordozni magaddal a laptopot, akkor praktikus kisebb, 13”-14”-os kijelzővel rendelkező gépet választanod (de akár ennél is kisebb kijelzőjű netbook vagy notebook mellett is dönthetsz). Ezek az eszközök még igen könnyűek, és kisebb méretűk miatt kényelmesen hordozhatóak. Viszont grafikai munkához egyáltalán nem ajánlott közülük választani.

Kijelzőméretet tekintve az aranyközépút a 14”-os méret. Ennél nagyobb, 15"- 17,3”-os kijelzővel rendelkező laptopot csak akkor érdemes vásárolni, ha fontos, hogy a lehető legnagyobb felületen, és minél részletesebben lásd, amit csinálsz.

Nem árt figyelni a kijelző felbontására sem: minél nagyobb, annál élesebben láthatod a legapróbb részleteket is a képernyőn, annál élesebb lehet a megjelenített kép.

Külső tulajdonságok

Természetesen nem elhanyagolható szempont laptop választáskor a gép külseje, kinézete sem. Szerencsére van pár szempont, ami a külső tulajdonságok tekintetében is megkönnyítheti a döntést. 

Ha gyakran fogod hordozni magaddal, akkor masszív, strapabíró darabot érdemes választanod! Ha viszont (szinte) kivétel nélkül csak otthon fogod használni, akkor a masszivitással szemben más tulajdonságok kerülhetnek előtérbe.

Ezeket figyelembe véve érdemes megvizsgálni, hogy milyen anyagból készült a laptop, és hogy mennyire ütés-, víz-, illetve porálló. Az otthoni használatra szánt gépek műanyag burkolattal rendelkeznek. Ha egy ilyen laptopot komolyabb ütés ér, az egyből komoly kárt jelenthet, és minden apró karcolás azonnal meglátszik rajta. 

A fémborítású gépek ezzel szemben jóval ellenállóbbak, és a szélsőségesen hideg vagy meleg hőmérsékletet is jobban tűrik. Ezért sokszor otthonra is inkább fémborítású gépeket javasolunk, hiszen balesetek bárhol történhetnek. (Ráadásul a fémház elegánsabb külsőt is biztosít.)

De nyilvánvalóan egy laptop sem úgy lett megtervezve, hogy éveken keresztül ellenálljon a sorozatos ütésekkel, koppanásokkal szemben, úgyhogy a legmasszívabb gépekre is vigyázni kell, amennyire csak lehetséges!

Talán első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, de az otthoni felhasználásra gyártott műanyag laptopok sokszor jóval nehezebbek fémborítású társaiknál. Ez azért lehet így, mert a gyártók figyelembe veszik a könnyebb hordozhatóságot is, ezért a strapabíró fémmel borított gépek súlyát igyekeznek 3 kg körül maximalizálni.

Mennyit tudsz rászánni?

Ha sikerült tisztázni, hogy mire fogod használni a laptopot, és hogy milyen gyakran fogod hordozni, majd ezek alapján nagyjából belőtted azt is, hogy milyen külső és belső tulajdonságokkal kell rendelkeznie majd a gépednek, már csak egy kérdés maradt: 

Mennyit tudsz rászánni, mi az az összeg, amit ki tudsz/ki szeretnél fizetni a laptopért?

Egy új laptop megvásárlása ma már nehezen oldható meg 150.000-200.000 Ft alatti összegből, ha kicsit is fontos a gép minősége. Lehet, hogy Te is így számoltál, de azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy most legszívesebben legyintenél egyet, és azt mondanád, hogy „mindegy, jó ez a régi vacak, nem veszek másikat”. 

Arra kérünk, hogy állj meg egy pillanatra, és gondolj végig a valamit!

Ne ess abba a hibába, amibe sokan mások! 

Sokan nem gondolnak arra, hogy ugyanazt a teljesítményt tudja nyújtani egy használt laptop is, mint amire egy teljesen új gép képes. 

Gondolj bele! Vehetsz egy új, számodra mindenben tökéletes laptopot X Ft-ért – vagy megvehetsz egy ugyanilyen gépet, használtan, jóval kevesebbért! 

Vagy ha már azt az X Ft-ot úgyis rászánod, vehetsz akár egy használt, de még jobb, csúcskategóriás laptopot is ebből a pénzből!

II. Mit kell tudni a használt laptopokról?

Most biztosan azt kérdezed: „Komolyan vegyek egy olyan gépet, amit már valaki tönkretett?” 

Ezt semmiképp sem javasoljuk! 

Fontos azonban tudnod, hogy az üzleti kategóriás, kiváló minőséget képviselő, hosszútávra tervezett laptopok még nagyon az elején járnak életciklusuknak, mikor használtan eladásra kerülnek. 

Sőt fontos azt is hozzátenni, hogy nem a használt a legjobb kifejezés rájuk. Sokkal inkább érdemes őket felújított üzleti laptopnak nevezni!

Ha érdekel, hogy mit is értünk felújított üzleti laptop alatt, és hogy miért is éri meg ilyen gépet vásárolni, akkor mindenképpen olvass tovább! 

Milyen kategóriájú gépet vegyek?

A laptopokat alapvetően két nagy kategóriába sorolhatjuk: vannak az üzleti és a konzumer (fogyasztói) gépek. 

A konzumer laptopokat magánhasználatra gyártják, ezeket lehet vadiúj állapotban beszerezni bármilyen ezzel foglalkozó áruházból.

Üzleti kategóriás gépet új, még használatlan állapotban magánszemélyként nem lehet vásárolni. Ezeket az eszközöket cégek bérlik vagy vásárolják meg üzleti használatra.

Használt állapotban viszont már üzleti gépekhez is hozzá lehet jutni magánszemélyként. Ha használt laptop vásárlásról van szó, kifejezetten ajánlott üzleti kategóriás laptopok közül választani. Amíg a konzumer gépek élettartama maximum 5 év (de inkább kevesebb), addig az üzleti gépek sokkal hosszabb távra tervezett, csúcskategóriás eszközök.

A használt üzleti gépek életútja: használtból felújított

Egy használt üzleti gépet nem úgy értékesítenek a használt laptopokat forgalmazó (web)áruházak, ahogyan az hozzájuk került. Éppen ezért hivatkozhatunk ezekre a gépekre sokkal inkább felújított laptopként, mintsem használtként. 

A legtöbb (külföldi multinacionális) cég bérli az IT eszközparkját, munkatársaiknak lízingelt laptopot biztosítanak. A bérlési periódus lejártával jellemzően új gépparkot igényelnek, tehát pár év használat után az egyébként hosszútávú működésre tervezett laptopok használaton kívülre kerülnek. 

Ekkor egy refurbish cég auditálja a gépeket, tehát ellenőrzik, hogy milyen állapotban vannak, és csak azokat kínálják eladásra, amelyek átmennek a minőségellenőrzésen. 

A refurbish cégektől egy használt gépeket értékesítő cég (mint amilyen a Computer Factory is) vásárolja fel a laptopokat. A gépeket ezeknél a cégeknél általában még egyszer ellenőrzik, sokszor olyasmit is vizsgálva (pl. hardver, optika, stb.), amelyre a refurbish cég auditja nem feltétlen terjedt ki. A rossz minőségű, elhasználódott elemeket kicserélik, ezt követően pedig egy külső-belső tisztítást végeznek, hogy a gép minél jobb állapotba kerüljön. Ezek a lépések jelentősen meghosszabbítják a gép élettartamát. Végül operációs rendszert (az esetek többségében a Windows-t) is telepítenek rájuk. Csak ezen lépések után kerülnek a (web)áruház kínálatába. 

Ha egy laptopot valaki megrendel a kínálatból, mi a Computer Factory-nál újra át szoktuk nézni a gépet és frissítjük rajta a Windows-t, hogy egészen biztosan hibátlanul kerüljön a vásárlóhoz az eszköz.

A lényeg, tehát, hogy a használt üzleti gépek csupán pár év használat után, felújított állapotban kerülnek a (web)áruház kínalatába, és nem magánszemélyektől!  Ennélfogva nem kell attól tartani, hogy egy rossz minőségű, lestrapált, ismeretlen eredetű gépet vásárolsz.

III. Érvek felújított (használt) üzleti laptop vásárlása mellett

A fentiek ismeretében is felmerülhet még a kérdés, hogy „Miért éri meg használt laptopot venni?”. Hiszen sokkal jobb, ha valami vadiúj, hogyha valaminek Te vagy az első tulajdonosa. Ez azonban nem biztos, hogy igaz. Ha döntened kell, hogy egy új, még soha nem használt Trabantot fogsz napi szinten használni, vagy egy használt (sőt felújított!) BMW-t vagy Mercedest, vajon melyiket választanád?

Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, biztosan a BMW vagy a Mercedes mellett döntenél (ha csak nem vagy megszállott rajongója a Trabantnak). Hasonlóan kell elképzelni az új konzumer és a használt üzleti laptopok közötti döntés dilemmáját is. 

Ha tehát nem ragaszkodsz minden áron ahhoz, hogy teljesen új gépet vegyél, érdemes meghallgatnod, milyen érveink vannak a felújított üzleti laptop vásárlása mellett.

Minőségi különbség van az üzleti és a konzumer laptopok között

Az üzleti gépek teljesen máshogy épülnek fel, mint a konzumer laptopok. Ebből kifolyólag pedig sokkal jobb minőséget is képviselnek.

Ez azért van így, mert a laptopot gyártó cég kiemelt fontossággal bíró érdeke, hogy kifogástalan minőségű és megbízható üzleti gépeket gyártson. 

Tegyük fel, hogy egy gyártó új üzleti gépeinek 20%-a hibás. Ha egy nagyobb vállalat a gépparkját ezekből a gépekből építi fel, akkor 2000 laptop esetén ez 400 db hibás laptopot jelent. Ezt nem engedheti meg magának egyetlen gyártó sem, hiszen egy ilyen eset után legközelebb biztosan nem őket fogja választani az adott vállalat. Ezért a gyártók az üzleti gépek megalkotásakor kivétel nélkül törekednek a prémium minőségre.

Ez a szándék a gépek külső és belső tulajdonságain egyaránt megmutatkozik. Az üzleti gépek a legjobb minőségű belső alkatrészeket kapják. Emellett pedig rendkívül strapabíróak. Ebből kifolyólag egy ilyen laptop még 4-5 év rendszeres használat után is képes kitűnő teljesítményt nyújtani. Ezzel szemben egy konzumer gép általában ennyi idő után már nem képes kielégíteni a felhasználói igényeket.

Egy felújított üzleti laptop az élettartamciklusa elején jár még

A fentiekből következik, hogy a használt üzleti gépek életciklusuknak csupán az ⅓-ánál járnak még. 

Sok vállalat csupán azért cseréli le a még csak pár éves laptopjait, mert a legújabb modellt szeretné biztosítani a munkavállalók számára. Hiába működnek hibátlanul az addig használt gépek is, mégsem tartanak már rájuk igényt.

Tehát az üzleti gépek rövid használati idő után, kifogástalan állapotban kerülnek használt laptopokat értékesítő (web)áruházak kínálatában. Még csak azt sem lehet rájuk mondani, hogy régiek, maximum nem rendelkeznek a legeslegújabb extrákkal.

A felújított üzleti laptopoknak nagyon jó az ár-érték aránya

A képlet nagyon egyszerű. Ugyanazért az összegért, amit egy új konzumer laptopra szánnál, kaphatsz egy sokkal jobb minőségű és sokkal jobb teljesítményre képes felújított üzleti gépet.

Ez olyan fontos érv, hogy még egyszer megismételjük:

Ha azt a pénzt, amit egy új eszközre szántál, egy használt üzleti laptopra költöd, jóval magasabb minőséget kapsz a pénzedért.

Sokkal jobb ár-érték arányt jelent, ha a rendelkezésedre álló összeget egy gyorsabb, jobb teljesítményű gépre költöd. Ilyen egyszerű.

Mérlegelned kell, mi éri meg jobban! Egy használt, de felújított, csúcskategóriás üzleti laptop vagy egy új, de alacsonyabb teljesítményű gép.

Ha konkrét elképzelésed van arról, hogy melyik laptopot szeretnéd, akkor is gondold ezt végig! Kétségtelen, hogy egy új termék érdemeit nehéz vitatni. Nem is ez a célunk. Azt szeretnénk csupán, ha számodra is egyértelmű lenne, hogy azt a minőséget, amit egy új laptop képvisel, jóval olcsóbban is megkaphatod. A legmutatósabb külsővel és friss belső konfigurációval rendelkező laptopok ára igencsak borsos lehet. De ha ugyanezt a gépet használtan vásárolod meg, nagyságrendekkel olcsóbban juthatsz hozzá.

Ha Neked is fontos, hogy milyen minőséget kapsz a pénzedért cserébe, érted miről beszélünk. Láthatod, hogy nem azt akarjuk mondani, hogy úgy spórolj laptop vásárlásnál, hogy egy gyengébb minőséget képviselő márka egyik termékét választod. Egy olcsó alapanyagokból, olcsó technológiával előállított laptop újonnan sem fogja sokáig bírni. Csak azt akarjuk mondani, hogy mérlegelj! Ha valamire elköltöd a pénzed, akkor az legyen inkább használt, de csúcskategóriás, mintsem rosszabb minőségű, de új, ha egyszer közel ugyanannyiba kerülnek!

Egy felújított üzleti laptopot használatra készen kapsz meg

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt gondolják, az új laptopokkal együtt jár a telepített operációs rendszer is. Azonban ha ez nincs feltüntetve vásárláskor (például, hogy Windows vagy macOS operációs rendszer van az eszközön), akkor előre telepített operációs rendszer nem jár a laptoppal együtt.

Pedig tény, hogy az operációs rendszer elengedhetetlen alapprogram, amely nélkül nem igazán tudjuk használni a laptopot. Ez viszont nem jelenti azt, hogy magától értetődően benne van az árban. A legtöbb üzletben a laptopokat úgy értékesítik, hogy nincs az eszközön operációs rendszer.

A használt és felújított üzleti gépekre azonban már telepítve van operációs rendszer. De nem akarunk általánosságban beszélni, ezért inkább úgy fogalmazunk, hogy ha nálunk vásárolsz gépet, akkor biztosan nem kell a telepítéssel bajlódnod. Mi minden laptopot úgy értékesítünk, hogy a Windows operációs rendszer telepítve van rá. 

Nagy előny tehát új konzumer laptopokkal szemben, hogy ha felújított üzleti gépet veszel, akkor rögtön egy használatra kész laptopot kapsz operációs rendszerrel együtt. (Ezen a ponton hadd oszlassuk el azt a tévhitet is, miszerint a Microsoft Office csomag a Windows része. Az Office-appokat tartalmazó csomagot külön kell telepíteni a gépekre.)

Felújított laptop garanciával

Egy másik tévhit is él a köztudatban, miszerint használt termékekre nincs garancia. A valóság azonban az, hogy nem csak új termékekre, hanem használtakra is lehet, sőt érdemes garanciát adni, és nincs ez másképp a laptop esetében sem.

A kifejezetten használt, felújított laptopokat értékesítő (web)áruházak az esetek többségében nyújtanak garanciát a vásárlók számára. A garancia időtartama azonban változó. A Computer Factory-nál mi 2 év garanciát biztosítunk minden eszközre (mindemellett 30 napos pénzvisszafizetési garanciát is vállalunk).

De miért kerül ez az érvek közé? Hiszen az új laptopokra is adnak garanciát. Valóban, nem is érdemes olyan helyről laptopot vásárolni, ahol nem vállalnak minimum 1 év garanciát a termékre. Elvégre ez az egyetlen biztosíték és lehetőség a laptop javíttatására vagy cseréjére, ha gond adódna az eszközzel.

Pár szempontot azonban fontos figyelembe venni! 

Egyrészt, a konzumer laptopokkal szemben az üzleti kategóriás gépek háza sokkal egyszerűbben szétszedhető. 

Másrészt, az üzleti laptopok esetében az alkatrész-utánpótlás is garantált. 

Tehát, amíg egy konzumer gép garanciális javítása több időt vehet igénybe, és nem is biztos, hogy sikerrel zárul, addig egy üzleti gép javítása jóval gyorsabban megtörténhet.

Használt laptopot venni környezettudatos döntés

Aligha elhanyagolható érv a használt laptop vásárlás mellett a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Ha felújított gépet vásárolsz, akkor Te lehetsz az eszköz második tulajdonosa. Így ahelyett, hogy a gépet idejekorán leselejteznék, Te használni fogod, amivel sokat teszel a környezetedért. 

Nagyon fontos lenne a környezet megóvása érdekében, hogy minden előállított elektronikus eszköz tudását, kapacitását és teljesítményét maximálisan kihasználjuk. (Gondolj bele, milyen bosszantó lenne, ha az ételből, amit készítettél, 8 ember is ehetne, de csak egyvalaki eszik belőle, és a maradék pedig a kukában végzi. Valami hasonlóról van szó itt is.)

Ha használt gépet vásárolsz, Neked köszönhetően a Föld megspórol többek között körülbelül 1500 liter vizet. Egyetlen új laptop előállításához ugyanis a szén, a ritkaföldfémek és az egyéb vegyi anyagok mellett ennyi vízre van szükség. Márpedig bolygónk anyagkészlete véges, így ez semmiképp sem egy elhanyagolható szempont.

Arról nem is beszélve, hogy egy kicsivel Te is csökkented így az elektronikai hulladék mennyiségét. A világon évente körülbelül 50 millió tonna elektronikai hulladék (e-hulladék) keletkezik. (Sőt, ez a szám évről, évre nő.) Ez nem csak a hulladék elképesztő mennyisége miatt probléma. 

Az elektronikai eszközök rengeteg veszélyes és káros anyagot tartalmaznak (pl. higany, ólom), amelyek fokozottan ártalmasak a természetre, de az állatok és az emberek egészségére is. Nem ritka, sajnos, hogy az e-hulladék hulladéktemetőbe kerül, ahol sokszor elégetik őket. Az égetés során elképesztő mennyiségű veszélyes anyag kerül így a levegőbe.

Ha használt gépet veszel, a chiphiány sem lesz Rád hatással

A mikrochipek (vagy másnéven félvezetők) ma már a mindennapok során használatos eszközök működéséhez is nélkülözhetetlenek. A bankkártyáktól kezdve, a különböző biztonságtechnikai eszközökön át (pl. szénmonoxid-érzékelők, tűzjelzők), a közlekedési eszközökön és háztartási eszközökön keresztül, egészen a diagnosztikai eszközökig és különféle orvosi műszerekig számtalan olyan készülék van, amelyek működése elképzelhetetlen chipek nélkül. 

Többek között a világjárványnak „köszönhető”, hogy ezekből a chipekből hiány keletkezett. 

Az egészségügy túlterhelődött, így például az intenzív osztályokon használatos eszközökből (lélegeztetőgépek, defibrillátorok) gyors és nagy mennyiségű utánpótlásra volt szükség. 

A járvány miatt millió és millió embernek kellett az otthonában maradnia, így megnőtt a televíziós készülékek iránt a kereslet.

Csaknem minden tanuló és minden irodai munkát végző otthoni tanulásra, illetve otthoni munkavégzésre kényszerült, ami miatt rengeteg laptopra, személyi számítógépre, tabletre lett szükség világszerte. 

A félvezetőket érintő, hirtelen jött nagy kereslet a gyártókat a tartalékaik felélésére sarkallta, miközben a járvány miatt nem minden esetben tudtak teljes kapacitással működni. A kereslet bőven meghaladta a kínálatot, és az egyensúly 2022 végére sem állt még helyre.

A szakértők szerint az új eszközök iránti állandó és csillapíthatatlan igény előbb-utóbb a covid nélkül is ide vezetett volna, a járvány csupán felgyorsította a folyamatot. A 2019-ben, az USA-ban bevezetett korlátozás (amelyet a számítógépes chipek exportjára vezettek be egyes kínai cégek számára) már elindított egy lavinát, amelyet a covid, majd a 2021-es tajvani aszály csak továbbgörgetett.

Több hónapos várólista alakult ki új autók, játékkonzolok, grafikus kártyák esetében. Azt pedig nem lehet tudni, hogy egy súlyosabb természeti katasztrófa, a globális felmelegedés vagy épp egy háború milyen új körülményeket teremt, és azok milyen hatással lesznek a mikrochip-gyártásra.

Elmondható tehát, hogy a chipet tartalmazó eszközök gyártása lelassult, és időszakosan bármikor, bármilyen készülékből áruhiány alakulhat ki. 

Ha nem akarod azt kockáztatni, hogy a legújabb laptopra hónapokig kelljen várnod (annak ellenére, hogy már kifizetted), akkor is érdemes megfontolni, hogy felújított üzleti gépet vegyél, amelyik már 1-2 napon belül a kezedben lehet.

Kinek ajánljuk a felújított üzleti laptopokat?

Összefoglalva: számtalan érvet fel lehet sorolni amellett, hogy miért éri meg felújított üzleti laptopot venni. 

Ezért, ha Rád is igaz, hogy

 • fontos számodra a jó minőség, de nem akarsz érte irreálisan sokat fizetni;
 • olyan gépet akarsz vásárolni, ami még évek múltán is hibátlanul működik;
 • nem feltétlen tudsz vagy nem feltétlen szeretnél rengeteget pénzt elkölteni egy új laptopra, ezért minél jobb ár-érték arányra törekszel;
 • egy rögtön használatra kész eszközt szeretnél kézhez kapni;
 • szeretnéd, ha valódi garanciát kapnál a gépedre;
 • fontos számodra a fenntarthatóság és a környezettudatosság;
 • minél előbb szükséged van egy laptopra, és nem akarod kockáztatni, hogy hosszú hónapokig kelljen várnod rá…

…akkor Neked is egy felújított laptop a legjobb választás!

De akkor is fontold meg, hogy felújított laptopot/laptopokat vásárolsz, ha

 • utazáshoz szeretnél egy gépet, ezért nem bánod, ha már van rajta egy-két karcolás;
 • egész egyszerűen fontos Neked, hogy jó áron hozzájuss jó minőségű laptophoz/laptopokhoz;
 • esetleg cégvezető vagy, és az alkalmazottaknak minőségi laptopokat szeretnél biztosítani, de nem akarsz kilépni az erre szánt összegkeretből.

Ez utóbbihoz hadd fűzzünk még hozzá pár szót!

Egy felújított üzleti eszközökből álló géppark beszerzése rendkívül tudatos döntés.

Egyrészt, a prémium minőség garantálja, hogy a laptopok hatékonyan működve járuljanak hozzá a vállalkozás sikeréhez. 

Másrészt, kedvező áron és kedvező feltételekkel ruházhat be a szükséges eszközökre, anélkül, hogy indokolatlanul megterhelné a költségvetést. A legjobb gépeket kaphatja, amelyek számtalan előnnyel gazdagíthatják a vállalkozás működését, mégsem kell irreálisan nagy összeget kifizetnie ezért.

IV. Hol vásárolj felújított gépet? (És miért ott?)

Akár újat veszel valamiből, akár használtat, fontos, hogy megbízható helyről, megbízható embertől vásárolj. Különösen igaz ez laptop vásárlás esetén. 

Érdemes magánszemélytől használt laptopot venni?

Magánszemélytől használt gépet vásárolni elég nagy kockázattal jár. 

Egyrészt, ha magánszemélytől vásárolsz, akkor nem egy hozzáértő szakember fog tájékoztatni a laptop tulajdonságairól. Így nem tudhatod, mennyire megbízhatóak a gépről szóló információk.

Másrészt, egy magánszemély nem fog tudni Neked garanciát adni. Ha később probléma merülne fel a laptoppal kapcsolatban, csak egy szervizhez tudsz fordulni, ami nagy plusz költséget jelenthet.

A magánszemélyek egyébként is jellemzően azért válnak meg laptopjaiktól, mert valamelyik alkatrész meghibásodott vagy már nem funkcionál tökéletesen és javíttatás helyett inkább újat vásárolnak. 

Mi alapján válassz (web)áruházat?

Szerencsére számtalan (web)áruház kínál használt laptopokat. Érdemes azonban róluk is tájékozódni kicsit vásárlás előtt.

Többek között azért fontos, hogy megbízható helyen vásárolj, mert így el tudod kerülni például azt, hogy elhallgassák előled a gép esetleges, nem szembetűnő hibáit, sérüléseit.

A megbízható (web)áruházakban 

 • profi szakemberektől kapsz teljeskörű tájékoztatást, akik részletesen számot adnak az adott eszközről
 • az eladásra kínált laptopokat (esetleges szépséghibától függetlenül) szakszerűen felújították
 • a laptopok belső alkatrészeit kitisztítják és letesztelik
 • garanciát vállalnak a laptopokra
 • akár ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll, ha csak egy apróbb elakadás van az újonnan vásárolt géppel.

Mi van a Computer Factory-nál a „csomagban”?

A mi elsődleges célunk, hogy ha nálunk vásárolsz, még évekkel később is elégedett legyél a készülék működésével. 

Ezért minden erőnkkel azon vagyunk, hogy kiszolgáljuk a vásárlók igényeit: 

 • 2 év garanciát vállalunk: ennyi garanciát máshol csak új gépekre szoktak adni
 • minimális extra költségért akár 3 évre is bővíthető a garancia
 • 30 napos „elállási garanciát” is biztosítunk: ha nem azt kapod, amire számítottál, 30 napon belül kicserélheted a gépet (vagy ha ez nem lehetséges, visszaadjuk az árát)
 • a laptopot úgy adjuk át, hogy telepítve van rá a Windows: így lényegében azonnal használatra kész
 • szoftveres probléma esetén ügyfélszolgálatunk telefonon vagy személyesen is segítséget nyújt (garanciát kívüli problémák esetén is)
 • nagyobb megrendelés esetén mennyiségi kedvezményt biztosítunk
 • 100.000 Ft felett a kiszállítás ingyenes
 • a legtöbb felmerülő kérdésre megtalálod a választ a honlapunkon a Gyakran Ismételt Kérdések között vagy a Blogon: így tudsz tájékozódni rólunk és a felújított laptopokról is.

Ha tőlünk vásárolsz laptopot, profin felújított, kitűnő állapotú eszközt kapsz, amelynek a minőségéért kezeskedünk. A gépet alaposan átvizsgálva, megtisztítva, felújítva kapod meg fix-box csomagolásban, garanciajeggyel és ÁFÁ-s számlával. A telepített operációs rendszernek köszönhetően pedig azonnal használhatod.

A Computer Factory az a hely, ahol Te is megtalálhatod az igényeidnek legjobban megfelelő laptopot!

 

 

Keresés