Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5 szempont, amit nem érdemes figyelmen kívül hagynod, ha az ideális laptopra vágysz!

5 szempont, amit nem érdemes figyelmen kívül hagynod, ha az ideális laptopra vágysz!

Manapság a laptopok széles kínálatával találkozhatunk a piacon, így laikusként könnyen elbizonytalanodhatunk, amikor laptop vásárlásra kerül a sor. Tehát, ha csak nem vagyunk szakmabeliek, akkor vásárlás előtt érdemes alaposan beleásnunk magunkat a témába, hiszen számos szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

Cikkünkben ezúttal 5 hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni azokat, akik laptop vásárlás előtt állnak.

1. Hosszú akkumulátor üzemidő

 

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy okostelefonunk ne álljon rendelkezésünkre a nap minden pillanatában, hiszen már szinte “mindenre” az internetet használjuk. Ugyanígy vagyunk rengetegen a laptopunkkal is, hiszen azoknak, akiknek nap mint nap szükségük van rá a munkájukhoz, igen fontos, hogy bármikor hadra fogható legyen.  

 

Éppen ezért laptop vásárláskor nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a laptop üzemidejét. Ha esetleg rendszeres utazáshoz, kinti használatra vagy iskolában van szükséged laptopodra, akkor pedig végképp prioritás kell, hogy legyen. 

 

Minél magasabb Whr számú eszközt választasz, annál tovább fogja bírni a laptopod egy feltöltéssel. A Whr ugyanis a wattórát, azaz az akkumulátor teljesítményét jelöli, ami fontos szempont, ha erős akkumulátorra van szükséged. 

 

2.  Operációs rendszer - Jár vagy nem jár a laptophoz?

 

Az operációs rendszer, legyen szó Windows-ról vagy bármely más programról, természetesen elengedhetetlen alapprogram, bármire is szeretnénk használni a laptopunkat. Éppen ezért gondolják rengetegen azt, hogy az operációs rendszer laptopra való telepítése alapvető és természetes minden üzletben, illetve benne van az árban. Azonban ez nagyon sok helyen nem így van.

 

Ha nincs kifejezetten feltüntetve a vásárláskor, hogy előre telepített operációs rendszert is kapunk a laptop mellé, akkor bizony nem jár vele együtt, úgy, ahogyan a Microsoft Office csomag sem.

 

Viszont az a jó hírünk van, hogy nálunk a Computer Factory-nél, nem kell a telepítéssel bajlódnod, hiszen a Windows operációs rendszer előre telepítve van a használt laptopjainkra.

 

3. A memória kérdése

 

Sokan nem fordítanak elegendő figyelmet a memória, vagyis a RAM kérdésére, hiszen a legtöbb esetben a laptopok memóriája tovább bővíthető. Azonban ha Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnének később ezzel a problémával foglalkozni, akkor érdemes már a vételkor a számodra hosszú távon is megfelelő RAM méretet választani. 

 

A RAM mérete azért kiemelkedően fontos, mert lényegében minél magasabb számú, annál több program vagy alkalmazás futtatására lesz alkalmas a laptopod egyidőben. Ha nagyobb méretet választasz, akkor minden bizonnyal nagyobb sebességgel és hatékonyabban is fog dolgozni az eszközöd.  

Sok laptop a mai napig 4 GB memóriával rendelkezik, ami otthoni felhasználásra, böngészésre, a legegyszerűbb programok használatára tökéletes, ugyanakkor komolyabb igénybevétel esetén már nem. Ha laptopunkat nap mint nap munkára használjuk, akkor ajánlott a minimum 8 GB RAM-mal rendelkező eszközökből választani, de a bonyolultabb programok zökkenőmentes futtatásához sokan már inkább 16 GB-ot választanak. 

 

4. SSD vagy HDD a jobb választás?

 

Úgy ahogy az üzemidő vagy a memória milyensége sem mindegy, úgy a meghajtó kérdése sem elhanyagolható. Ugyanis a laptopod meghajtóján vannak tárolva a különböző fájlok, adatok, programok és még az operációs rendszer is. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolnunk laptop vásárlás előtt, hogy valójában milyen meghajtóra is van szükségünk. 

 

A laptop meghajtójának típusa a gyorsaságot és a tárolhatóságot egyaránt meghatározza. Ha a legfontosabb szempont az, hogy képes legyen a laptopod nagy mennyiségű adat tárolására, akkor megfelelő lehet számodra a hagyományos HDD, viszont ezek lassabb sebességet nyújtanak és nagyobb súllyal is járnak.  

 

Az újabb verzió, vagyis az SSD pedig azok számára tökéletes választás, akiknek a nagyobb sebesség az elsődleges, illetve könnyebb meghajtóra vágynak, ami ráadásul kevesebbet is fogyaszt. 

 

5. A processzor jelentősége

 

A processzor egyértelműen a laptopok egyik legdrágább, ezzel együtt az egyik legfontosabb részét képezik. Fontosságának miértje pedig nem más, minthogy a processzor erőssége és minősége nagymértékben befolyásolja a laptop teljesítményét. 

 

Ha a programok futtatásának sebessége elsődleges számunkra a felhasználási célból kiindulva, akkor mindenként érdemes erősebb processzorral rendelkező eszközt választani. Viszont itt fontos megemlítenünk azt is, hogy minél kisebb fogyasztású a processzor, annál hosszabb általában az akkumulátor üzemideje. 

 

Laptop vásárláskor ma az esetek többségében AMD és Intel processzorokkal találkozhatsz, de valójában az Intel bizonyul még ma is a vezető processzorgyártónak a piacon. 

 

Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

Keresés