A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Laptop, notebook, ultrabook vagy netbook? Melyek a legfontosabb különbségek?

Laptop, notebook, ultrabook vagy netbook? Melyek a legfontosabb különbségek?

Bármennyire is evidensnek tűnik ezen szavak jelentése, valójában a legtöbbeknek fogalma sincs, hogy mi a különbség közöttük és melyik kifejezést, mikor használjuk. Ma már egyre több különböző szót használunk a digitális eszközeinkre, így nem árt ha tisztában vagyunk a jelentésükkel, főleg ha laptopvásárlás előtt állunk. 

 

Te tudod mi a különbség közöttük? Ha nem, akkor ez a cikk most Neked szól, ugyanis megmutatjuk, hogyan tégy különbséget laptop, notebook, ultrabook és netbook között.

A nagy laptop márkák évről évre fejlesztik eszközeiket és folyamatosan, szinte havonta jelennek meg újdonságokkal kecsegtető típusokkal. Nem kérdés, hogy ez egy rendkívül összetett piac, így laikusként honnan is tudhatná bárki is, hogyan válasszon megfelelően a napjainkban elérhető széles termékpalettáról. 

 

Bár a laptop, notebook, netbook és ultrabook mind-mind hasonlítanak egymásra, mégis vannak köztük különbségek. Éppen ezért nézzük is, hogy melyik fogalom, pontosan mit is jelent:

 

Laptop 

 

A laptop kifejezés alatt egész egyszerűen a hordozható számítógépeket értjük, ez az úgynevezett összefoglaló név. Ma már szinte teljesen összemosódott a laptop és a notebook közötti határ, mondhatni szinonimák, pedig ez nem mindig volt így.

 

Régebben két külön kategóriának számított, hiszen laptop alatt a nagyobb méretű és súlyosabb eszközöket értették, notebook alatt pedig a már vékonyabb, könnyebb, kisebb és ezáltal hordozhatóbb eszközöket. Ugyanakkor ma már egyáltalán nem beszélhetünk olyan nagy különbségekről, mint 1-2 évtizeddel korábban.

 

A laptop és notebook közötti különbség attól is függhet, hogy melyik márkáról van szó, hiszen vannak gyártók, akik különálló termékkategóriaként kezelik a notebookokat és laptopokat, de vannak akik napjainkban már egyáltalán nem tesznek különbséget köztük. 

 

Mindettől függetlenül, ha mégis különbséget szeretnénk tenni a kettő között, akkor azt érdemes a kijelző mérete alapján tenni. Laptopnak jellemzően a 15” vagy annál nagyobb kijelző mérettel rendelkező eszközöket nevezzük, amelyek az asztali számítógépek teljes értékű, hordozható verziói.

 

Bár ma már a legkönnyebb eszközök is olyan magas teljesítményt képesek nyújtani, ami korábban teljesen elképzelhetetlen volt, mégis a laptop kategóriában elérhetőek a legnagyobb tudású eszközök.  

 

Persze vannak alacsonyabb árkategóriás laptopok is, de általában csak az említett méretekben kivitelezhetőek a csúcsteljesítményű eszközök is. Jellemzően ez a kategória rendelkezik a legerősebb processzorokkal, legnagyobb tárhellyel és memóriával, legnagyobb sebességű és legmagasabb teljesítményű eszközökkel.

 

Az átlag laptopok megközelítőleg 8-16 GB RAM-mal rendelkeznek, de érdemes laptopvásárláskor arra fókuszálni, hogy mire szeretnénk használni az adott laptopot. Ugyanis nincs feltétlen szükség csúcsteljesítményű laptopra, sőt, a legtöbbek számára bőven elegendő egy üzleti kategóriás laptop.


Notebook

 

A notebook, mint kategória nagyjából a 2000-es évek elején vált felkapottá, ugyanis ekkor jelentek meg ezek az egyre könnyebb, kisebb és hordozhatóbb eszközök. Nem meglepő, hiszen maga a notebook elnevezés is a jegyzetfüzetekre hasonlító vagy azokkal megegyező méretekre utal. 

 

Egyértelmű előnyük tehát az alacsonyabb súly és méret, aminek köszönhetően könnyebbé vált a digitális eszközünkkel való munkába vagy egyetemre járás, ugyanakkor mindez kompromisszumokkal is jár. A notebook kategóriába általában a 15” alatti kijelzőmérettel büszkélkedő eszközöket soroljuk.  

 

Bár az említett kompromisszumok mára jelentősen lecsökkentek, a kisebb és könnyebb notebookok még napjainkban sem képesek azt a teljesítményt elérni, mint például egy nagyobb méretekkel rendelkező csúcskategóriás laptop vagy gamer laptop. 

 

Ettől függetlenül, tökéletes megoldást nyújtanak az átlag felhasználóknak akár otthoni felhasználásra, akár munkára. Egy átlagos notebook jellemzően kevesebb tárhellyel és gyengébb akkumulátor üzemidővel is rendelkezik. De kétségtelen, hogy magasabb árkategóriában, elérhetőek ma már kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező, akár speciálisabb munkakörökhöz is ajánlott notebookok. 

 

Ultrabook

 

Az Ultrabook kategória egy viszonylag új szegmens, amit néhány évvel ezelőtt az Intel vezetett be a köztudatba. Ennek megfelelően az Intel komoly követelményeket szabott, így ahhoz, hogy egy laptop az ultrabook kategóriába tartozhasson, megannyi előírásnak meg kell felelnie. 

 

A követelmények közé tartozik például az eszköz vastagsága vagy üzemideje, de ezek évről évre változnak és igazodnak az újabb trendekhez és folyamatosan fejlődő piaci körülményekhez.

 

Az ultrabookok mondhatni a könnyű notebookok és a nagy teljesítményű laptopok kombinációja. A titok nem más, minthogy rendkívül vékony és könnyű eszközökről beszélünk, mégsem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen méreteitől függetlenül, nem veszít a magas teljesítményből és tudásból. 

 

Jellemzően magas üzemidővel is büszkélkednek és kijelző méretük jellemzően 11” és 15” közé esik. 

 

Ma már egyre kevésbé jellemző, de megannyi ultrabooknál előfordult az a hiba, hogy hiába rendelkeztek nagyon erős hardverrel, a hűtés nem volt megfelelően megoldva, így néhány széria esetében ez végzetes következményekhez vezetett. 

 

A prémium teljesítmény és a magas fokú könnyedség kombinációját azonban meg kell fizetni, a ma piacon lévő ultrabookok birtoklásáért bizony a zsebünk mélyére kell nyúlnunk. 

 

Netbook

 

Egyesek úgy tartják, hogy a netbook valójában az ultrabook elődje, azonban ez az állítás sok szempontból nem helytálló. Igaz, hogy a netbookokat rendkívül kicsi méret jellemzi - általában 8”-12” kijelzőméret -, ugyanakkor teljesítményben igencsak kezdetleges eszközök. 

 

Bár néhány évvel ezelőtt még a netbookok is népszerűek voltak, mára a tabletek kirekesztették őket a piacról. Viszont ha az egyetlen célunk a praktikus méret és nem különösebben fontos a teljesítmény sem, akkor jó választás lehet. Ugyanis a netbookok esetében nem beszélhetünk teljes értékű laptopról, de a legegyszerűbb  programok futtatására és internetezésre ezek az eszközök is alkalmasak.


Ha Te is szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

Keresés