Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Intel vagy AMD? Milyen processzort válassz laptopodba?

Intel vagy AMD? Milyen processzort válassz laptopodba? A laikus vásárlók gyakran figyelmen kívül hagyják a processzor kérdését laptop vásárláskor. Pedig korántsem mindegy, hogy milyen processzor kerül a laptopunkba, hiszen a rossz választás a teljesítmény kárára mehet. Mindemellett, a processzor az egyik legfontosabb és egyben legdrágább részét képezi ezeknek az eszközöknek

Cikkünkben összevetjük az Intel és az AMD processzorait és összegezzük a legfontosabb különbségeket, ami segítséget nyújthat a döntésedhez. 


Bármilyen területen is nézünk szét, mindenhol találunk riválisokat a kereskedelemben, a legtöbb esetben pedig két nagy ellenfelet a piac csúcsán. A legjobb példa erre talán az Iphone és az Android, de nincs ez másképp a processzorok világában sem.

Mint azt tudjuk, ha igazán jó laptopot szeretnénk vásárolni, akkor azt bizony nem lehet olcsón megúszni, vagyis meg lehet, csak nem érdemes.

A legtöbben szeretnénk mindenből a legjobbat birtokolni, ha már pénzt adunk ki érte, így fontos, hogy vásárlás előtt alaposan nézzünk utána az áhított laptopnak és belső rendszerének. 

Ma a világ két legnagyobb és legnevesebb processzorgyártója az AMD és az Intel. Bár mindkettő joggal megállja a helyét a piacon, mégis az Intel napjaink vezető processzorgyártója, így a legtöbb esetben ezekkel találkozhatsz laptop vásárlásakor.

 

Természetesen mindkét gyártónak megvan a saját, széles tábora, éppen ezért eshetünk bizonytalanságba, mikor választásra kerül a sor. 

 

Nézzük tehát, hogy honnan indult az Intel és az AMD, melyek a közöttük lévő legfőbb különbségek és melyiket, milyen helyzetben érdemes választani.


Örökös versengés

2017-ig egyértelműen az Intel volt a minden szempontból erősebb márka, mindaddig az AMD csak kullogott utána a próbálkozásaival.

Hiába volt jóval olcsóbb egy AMD processzor, mégis a minőség volt a döntő a legtöbb felhasználónál, így a többség egyértelműen az Intel-t pártolta. 

2017-ben azonban hatalmas sikert aratott az AMD Ryzen típusú processzora, amivel megkezdődött a nagyon jó ár-érték arányú és erős CPU-k sorozatos piacra dobása.

Az AMD árait tekintve is felzárkózott az Intelhez, tehát mára már nincs jelentős különbség ebben sem. 

Természetesen itt még nem ér véget a történet. Ezt követően sokan márkahűségből maradtak az Intel pártján, de igazán szoros verseny alakult ki a két gyártó óriás között.

Egy ideig sem az Intel, sem az AMD nem állt elő világrengető változtatásokkal, hiszen ahhoz, hogy a teljesítmény látványosan növekedjen, az egyéb befolyásoló eszközök fejlesztésére is szükség volt. Ilyen a grafikus chip, az SSD, a Wi-Fi vagy éppen a RAM. 

Jelenleg az Intel és az AMD egymást túllicitálva igyekeznek újabbnál újabb processzorokkal előrukkolni, de egyelőre - bár nem sok különbséggel - még mindig az Intel van fölényben.

Egy biztos: Ma már mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb processzort, legyen az Intel vagy AMD. Hiszen nem jelenthető ki egyikről sem egyértelműen, hogy mindenben jobb a másiknál, ugyanakkor mindkettő másban erősebb. 

Fontos különbségek

Napjainkban az Intel processzorai közül az Intel Core az a típus, amelyik a legjobban teljesít és egyértelműen a legnépszerűbb a vásárlók körében. Az Intel Core újabbnál újabb szériái már tíz generáció óta állják a sarat az AMD által gyártott processzorokkal szemben.

 

Az AMD mostanra azonban egyre veszélyesebb ellenféllé válik, az egyre erősebb és agresszívebb árazási és fejlesztési politikájával. Legfőbb alkotása a Ryzen processzorcsaládja, aminek már a 3. generációja is megjelent. 

 

Mindenesetre az biztosan kijelenthető, hogy az azonos szinten lévő processzorok között nincsenek nagy különbségek. Egy otthoni felhasználásra szánt laptopban elhelyezett CPU-nál pedig ezek a különbségek még inkább minimálisak. 

 

A példa kedvéért, az Intel Core i7-el megközelítőleg az AMD Ryzen 7 áll egy szinten teljesítményben, mégis sok egyéb tényező befolyásolja a valódi képességüket. Ha ezek egy olcsóbb laptopba kerülnek, amelyben például nem megfelelő a hűtési technika, akkor válnak igazán láthatóvá a különbségek. 

 

Az AMD processzorok igencsak gyorsan fel tudnak melegedni, így a laptop gyártójának kell megfelelő körülményeket biztosítani és technikákat alkalmazni a hő elvezetéséhez. Ha ezek a körülmények nem  biztosítottak , akkor a Ryzen 7 máris nem tudja ugyanazt a minőséget nyújtani.

 

Tehát fontos, hogy ne csak egy-egy alkatrészre koncentráljunk laptop vásárláskor, hanem mindent együttesen figyelembe véve döntsünk. 

 

A prémium kategóriás, komolyabb célokra tervezett laptopoknál már nagyobbak a különbségek a két gyártó CPU-i között.

 

Fontos különbség, hogy az AMD processzorok több maggal rendelkeznek mint az Inteles társaik. Ez elsőre jól hangzik, de gondoljunk csak bele, hogy a legtöbb program nem használja ki ezt a nagy magszámot, így csak feleslegesen van benne, ami nem tesz jót laptopunknak.

 

Emellett a sok mag miatt a nagyobb teljesítményű AMD CPU-k sokkal hangosabbak is, ami például munka során igencsak zavaró lehet

 

Miközben az Intel már régóta folyamatosan és biztosan lépeget előre és újul meg, az AMD a már említett Ryzen processzoraival ugrott igazán nagyot. Ezek kiadásával nagyot fejlődtek a korábban gyártott eszközeikhez képest.  

 

Az Intelhez képest az AMD előnye, hogy vékonyabbak az általuk gyártott CPU-k, emiatt pedig energiafogyasztásban valamivel jobbak. A Ryzen új generációi pedig az óra sebességet tekintve is közelednek az Intel-hez.


De mégis akkor melyiket válasszam?

A processzor választás kérdése a felhasználás céljára vezethető vissza. Célszerű annál erősebb processzort választani, minél komolyabb célra használjuk laptopunkat. Például ha munkahelyen szeretnénk használni laptopunkat, akkor mindenképp érdemes erősebbet választani, mintha csak otthoni filmezésre használnánk azt. 

 

Az Intel Core esetében és az AMD legjobb processzorcsaládjainál is különböző generációk állnak már rendelkezésedre ma a piacon. 

 

Alapvetően elmondható, hogy a teljesítmény minden új generáció megjelenésével növekszik, tehát leegyszerűsítve, minél újabb generációs a processzorod, annál több “extrával” rendelkezik és annál újabb technológiával büszkélkedik.

 
  • Otthoni felhasználás

Valójában ha általános, otthoni használatra kell csupán a laptop, például filmezésre, egyszerűbb feladatok elvégzésére, akkor mindkét processzorgyártó képes tökéleteset nyújtani ehhez. 

 

Ilyen célra elegendőek például az Intel Core i3-as procik vagy az AMD Athlon vagy korábbi generációs Ryzen változatai. 

 

Ráadásul ha nem használjuk laptopunkat komolyabb feladatokra, akkor valószínűleg az ár-érték arány lesz a leghangsúlyosabb szempont.

 
  • Munkahelyi felhasználás

A speciálisabb, komolyabb programok futtatásához már igen jó választás egy új generációs AMD is. Leginkább például a grafikus szakmában vagy egyéb  videószerkesztéshez, animáláshoz köthető munkák elvégzésében kiválóak.

 

Itt viszont megemlítendő az is, hogy általában az AMD laptopok üzemideje nagyban lemarad az Intel laptopokétól. Így ha fontos számodra, hogy laptopod sokáig bírja vagy például külsős helyekre is viszed magaddal laptopodat dolgozni, akkor érdemes átgondolni a választást ennek fényében. 

 

Munkahelyi felhasználásra az Intel processzorai közül igazán megbízható teljesítményt nyújtanak a Core i5 és i7-es típusok, professzionális programokhoz pedig a csúcsteljesítményt az i9-es garantálja. 


  • Gamer laptopok

 

A különböző játékokra használt gamer laptopokat tekintve, az AMD még mindig lemaradásban van az Intel legújabb generációs processzoraihoz képest. 

 

Az Intel mindig is erős és magabiztos teljesítményt nyújtott a gamerek számára és egy megfelelő videókártyával kombinálva még inkább magas szintű élményt nyújthatnak. 

 

Leginkább az Intel Core i7, de a maximális csúcsteljesítményért az i9 választása ajánlott. Az i9-es típusok a legtökéletesebb minőségű kijelző felbontást nyújtják, a leggyorsabb betöltési sebességet és még sok más előny mellett, a külső hatásoktól való védelemre is szigorúan odafigyelnek gyártásukkor. 

 

Az AMD legújabb generációi az új Zen architektúrával már jelentős felzárkózást ért el és mára ha nem is érte utol, de nem sokkal marad el a legújabb Intel megoldásoktól.

 

Következtetés

 

Összességében elmondható, hogy bármelyik processzorgyártóra is esik a választás, mindenképp egy megbízható és kiváló termék kerül a birtokunkba.

 

A processzorok árát tekintve az AMD termékeihez még napjainkban is valamivel kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Ennek ellenére, az értékesítési számok még mindig az Intel nagyobb népszerűségét bizonyítják a vásárlók körében.

 

Végül fontos kiemelni, hogy az Intel és az AMD egyaránt kínál kiváló processzorokat az adott felhasználási területekre. Viszont érdemes figyelembe venni, hogy egy folyamatosan változó piacról van szó. 

 

Egy olyan piacról, ahol évről évre szorosabbá válik a verseny és míg az egyik kicsit feljebb kerül a ranglétrán, addig a másik mindig egy időre háttérbe szorul, majd ez bármikor megfordulhat. 

 

Tehát ha figyelembe vesszük a híreket, változásokat, az újabbnál újabb generációkat és típusokat, akkor biztos, hogy lecsökkenthető annak az esélye, hogy nem megfelelő processzor landol a laptopodban. 


 

Keresés