A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

IPS, VA vagy TN? - Minden, amit az LCD kijelzőkről tudnod kell

IPS, VA vagy TN? - Minden, amit az LCD kijelzőkről tudnod kell Laptopok esetében általában nagy hangsúlyt fektetünk a teljesítményre, a belső “tudásra”, esetleg a külsőre, azonban a kijelző kérdésével már sokkal kevesebben foglalkoznak.

Laptop vásárlás előtt, fontos tehát tájékozódni, hogy mit is jelentenek a különböző betűjelek, számadatok, jelzések. Így elsősorban tisztázzunk néhány alapvető fogalmat, amelyekkel elsőként találkozhatsz, mikor a kijelző paramétereit veszed szemügyre.Az a bizonyos “Hz”

A laptopod kijelzőjét érintő jellemzők között elsőként találkozhatsz a “Hz” jelöléssel, ami a frissítés gyakoriságát mutatja. Tehát a hertz azt jelzi számunkra, hogy a kijelző képe hányszor frissül egy másodperc alatt. 

Például egy 60 Hz-es kijelző 60-szor egy másodperc alatt, a 120 Hz-esek pedig 120-szor, és így tovább. Vagyis, minél magasabb ez a szám, annál gyorsabban frissül egy megjelenített kép. 

Egy igazán fontos mutatóról beszélünk, hiszen egyáltalán nem mindegy milyen minőséget kapunk, de leginkább a gamerek számára meghatározó. 

Mit jelent az Fps?

 

Az Fps a Frame Per Second kifejezés rövidítése, ami magyarul “képkocka per másodpercet” jelent. Szintén a legfontosabb mutatók közé sorolható, hiszen azt mutatja meg, hogy egy mozgókép másodpercenként hány képkockát tartalmaz.

 

Ma már bizonyított, hogy 24 képkocka elegendő ahhoz, hogy folyamatos képet lássunk, akadozás nélkül. Ugyanakkor, ha ezzel a számmal megelégszünk, könnyen lehet, hogy egy videó vagy film megállításakor elmosódott képet kapsz. 

 

Éppen ezért, minél több képkocka tölt ki egy másodpercet, azaz minél magasabb az fps szám, annál több folyamatos és éles képet kapsz. 

Ennél ismét kiemelendő a gamerek esete, illetve a grafikus vagy egyéb precíz szakmában dolgozók, ahol a képek megjelenítése és minősége kifejezetten fontos.

LCD vagy LED kijelző?
 

  • LCD

Az LCD a “Liquid Crystal Display” rövidítése, ami egy olyan kijelzőt takar, amiben két polarizált üveg között egy folyékony kristály réteg található. 

Az LCD laptop képernyőjében hagyományos fénycsövek találhatóak, ezek biztosítják a háttérvilágítást, avagy a kijelző fényerejét. A képernyő színei pedig az imént említett folyékony kristály réteg segítségével jönnek létre és válnak láthatóvá. 

Ez a technológia már régóta formálódik, így az idők során megfizethetővé váltak az LCD kijelzővel rendelkező laptopok, sőt, mondhatni ma már ezeket vásárolhatjuk meg a legolcsóbban. 

A korábbi katód csöveket tartalmazó kijelzőkhöz képest nagy fejlődést jelentett a megjelenése, például sokkal kevésbé fárasztja a szemet. 

 
  • LED

A LED rövidítés a “Light-Emitting Diode”, magyarul fényt kibocsátó dióda kifejezést takarja. Ezzel a típusú fényforrással találkozhatunk ma már szinte a legtöbbször, hiszen villanykörtéknél és számos egyéb világítóberendezésnél ezt használják a legszívesebben. 

A LED kijelzőknél tehát, a fent említett háttérvilágítást hagyományos fénycsövek helyett ez a LED fényforrás adja. 

 

De akkor mi a különbség?

Az LCD és a LED kijelzők között csupán a háttérvilágítás típusa különbözik. Míg az elsőben hagyományos fénycsövek, addig a másikban LED diódák adják a fényt. A folyékony kristály réteg és az annak köszönhető technológia viszont megegyezik. 

Lényegében tehát elmondható, hogy minden LED kijelző egyben LCD kijelző is, viszont megfordítva ez már egyáltalán nem igaz. 

 

A LCD kijelzők 3 legfontosabb típusa:

 

TN

 

A TN, azaz Twisted Nematic, az LCD kijelzők legkorábban megjelent típusa. Bár ma már egy kifutópályara lépett típus, mégis vannak olyan felhasználási területek, ahol kifejezetten előnyös a használata. 

Miután igazán régre nyúlik vissza története és ennek ellenére nem fejlődött nagy mértékben máig sem, így a panelek közül ez az a típus, amely a legolcsóbban megvásárolható.

A TN panel legnagyobb hátránya az alacsony betekintési szög,  kb. 170/160 fok ami nem jelent mást, minthogy gondot okoz, ha többen szeretnénk egyszerre nézni a képernyőt. Emiatt a számítógép monitoroknál érdemes a TN kijelzőt szemmagasságba vagy lentebb állítani, laptopoknál viszont ez már nehezebben kivitelezhető.

Emellett, szintén a nem túl kedvező betekintési szög következménye, hogy a kijelző által nyújtott színek és kontrasztok sem túl kielégítőek.

A kontraszt megmutatja, hogy mekkora fényerő különbség van a kijelzőn megjelenő legfehérebb és  legfeketébb  tónus között.

Fontos, hogy LCD képernyőknél az ún. statikus kontrasztot vegyük figyelembe a dinamikus helyett, hiszen a tónusok közötti különbséget csak az méri azonos fényerő mellett.

A TN panelek előnye, ami miatt egyben a gamerek kedvenc típusa, hogy az összes típus közül ennél a leggyorsabb a kijelző válaszideje. Ma már minden TN kijelző megközelíti az 1 milliszekundum körüli reakcióidőt, ami bizony még napjaink legmodernebb kijelzőinél is kb. háromszor jobb eredményt jelent. 

IPS

A 3 típus közül a legnépszerűbb LCD kijelző típus az IPS, azaz In-Plane Switching. Kezdetben kimondottan prémium kategóriás kijelzőnek számított, magas előállítási költsége miatt, csak a tehetősebb rétegek tudták megfizetni borsos árát. 

Ma már szerencsére alacsonyabb áron mozognak, így szinte bárki számára elérhetővé vált. Az IPS technológia lényege, hogy a kijelzőben található vezető elektródák nem spirál alakban, hanem egymással egy síkban helyezkednek el. Ez pedig azért fontos, mert emiatt minden eddigi kijelző típusnál nagyobb betekintési szöget kínál. 

Emellett, a valósághoz legközelebb álló színei az IPS kijelzőknek vannak, tökéletes a színhelyesség. Ez pedig a képekre, színekre specializálódott, kreatív szakmákban, például grafikusok körében rendkívül fontos, így számukra kiemelten ajánlott ez a típus. 

A TN paneleknél egyértelműen jobb kontrasztot nyújt, emellett frissítési frenkvenciája már a 144 Hz-et is elérheti. 

A kijelző válaszidejét tekintve az IPS le van maradva a TN panelektől, de már nem olyan mértékben mint korábban. Régebben akár 40-50 ms volt, ma már kb. 5 ms GTG válaszidővel rendelkeznek, így nem sokkal van lemaradva.

 

VA

A VA, azaz Vertical Alignment kijelzőket tulajdonképpen azzal a céllal alkották meg, hogy alternatívaként szolgáljon a TN és az IPS technológiák között. Lényegében minden tekintetben ez a “köztes megoldás”.

 

Legnagyobb előnye, hogy ez a paneltípus adja a legjobb, legminőségibb kontrasztot, lekörözve még az IPS-t is. 

 

Körülbelül 3000:1 kontrasztarányú, rendkívül dinamikus képet nyújt, ennek köszönhetően kiemelten alkalmas általános célokra, például filmezésre. Válaszidejét tekintve viszont a leglassabb a 3 fő típus közül. 

 

A “köztes megoldás” abban mutatkozik meg, hogy például a színek megjelenítését és a betekintési szöget tekintve meghaladja a TN kijelzőket, de az IPS-t nem tudja letaszítani ezekben. Emellett minőségben és árban is a kettő között szerepel. 

Keresés