A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Laptop vásárlás iskolakezdéshez - Hogyan válasszunk?

Laptop vásárlás iskolakezdéshez - Hogyan válasszunk?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ma már nem is kérdés, hogy egy diák számára elengedhetetlen kellék egy laptop, az iskolai feladatok megfelelő elvégzéséhez. Legyen szó általános iskoláról vagy egyetemről, egy beadandó dolgozatról vagy csak információgyűjtésről, mindenki számára eljön az a pont, ahol szükségessé válik egy saját laptop beszerzése. A kérdés pedig már csak az, hogy vajon milyen laptopot érdemes megvásárolni diákként.

 

Cikkünkben ezúttal  a diákok számára szeretnénk egy kis útmutatást adni, ami alapján könnyebben eligazodhatnak a laptopok világában. 

1. Válassz az iskoládnak megfelelően

 

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy általános iskolás diákként vagy egyetemistaként van szükség a laptopra, hiszen teljesen más programokra és funkciókra van szükség a két életszakaszban. Tehát a legelső és legfontosabb lépés nem más, minthogy meghatározd, hogy pontosan mire fogod használni leendő laptopod. 

 

Az általános iskolás és gimnáziumi feladatok ellátásához szinte minden esetben elegendő egy alacsonyabb kategóriás laptop, hiszen elegendő a kisebb teljesítmény. Ebben az esetben a hordozhatóság, a kisebb, vékonyabb méret sem elsődleges szempont, hiszen a laptopot leginkább otthoni környezetben használják a gyerekek ebben a korban. 

 

Az általános iskolás, de még a gimnáziumi években is jellemzően csak a legegyszerűbb programokra van szüksége egy diáknak, egy Office programcsomag futtatásához pedig nem szükséges, sőt teljesen felesleges egy méregdrága laptopra költeni. Mind tudjuk, hogy az iskolakezdés általában igen költséges, viszont ha tisztában vagy a gyermeked pontos igényeivel, akkor sok pénzt takaríthatsz meg a laptop vásárlás alkalmával.  

 

Egyetemistaként pedig fontos szemponttá válik a könnyű hordozhatóság is, hiszen a legtöbben ma már laptopon jegyzetelnek az órákon is, így nap mint nap hordják magukkal az eszközt. Emellett rengeteg diák ingázik a szülővárosa és egyetemi városa között, így az oda-vissza utazás során is jelentős könnyebbséget jelent, ha a laptop kisebb méretekkel rendelkezik. 

 

A hordozhatóságon felül a legfontosabb tényező a szakválasztás. A humán irányultságú szakokon általában csak egyszerűbb programok használatára van szükség, például beadandó vagy prezentáció készítéshez. Ugyanakkor a mérnöknek vagy grafikusnak tanuló, esetleg fotográfus, kommunikáció- és médiatudomány vagy éppen televíziós műsorkészítés szakra járó hallgatók esetén nagyobb teljesítményű laptopra van szükség. 

 

Az ilyen szakokon már speciálisabb, komolyabb programok telepítésére és használatára is sor kerül az egyetemi évek alatt. Ennek megfelelően érdemes például nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral,  gyorsabb vagy éppen nagyobb kapacitást nyújtó merevlemezzel ellátott laptopot választani.

 

2. Tervezz hosszú távra

 

Egy általános iskolás vagy gimnazista diáknak, de sok esetben egy egyetemistának sincs szüksége csúcskategóriás laptopra, ettől függetlenül érdemes hosszú távon gondolkodni, vagyis a magasabb minőségű márkák közül választani. 

A laptop vásárlás tehát úgy éri meg igazán ha előre tervezel és felméred azt, hogy az iskolás évek után is szükséged lesz egy megbízható, saját laptopra. Ha jól választasz, akkor minden bizonnyal hosszú évekre letudhatod a laptop vásárlást és nem kell félned attól, hogy már egy év után meghibásodik és cserbenhagy az eszközöd.

 

3. Ne a “legolcsóbb” legyen a cél

 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a laptopra szánják a legkevesebb összeget, hiszen az iskolakezdés egyébként is magas kiadásokkal jár. 

 

Elsőre lehet, hogy jó ötletnek tűnik megúszni a vásárlást egy 100.000 Ft alatti vadonatúj laptoppal, sőt, eleinte valószínűleg nem is lesz vele semmi probléma. Azonban az ilyen alacsony áron kínált új laptopoknál, a gyártó célja általában az olcsó kivitelezés, így jellemzően az anyagok és az alkatrészek minőségén spórolnak. Ezeknek a laptopoknak az élettartama emiatt igen alacsony, gyakran már néhány hónap elteltével meghibásodnak, illetve kisebb ütésektől akár teljesen tönkre is mehetnek. 

 

Ha azt szeretnénk, hogy a laptop vásárlás valóban megtérülő befektetés legyen, akkor érdemes az üzleti kategóriás laptopok közül választani. Az üzleti kategóriás laptopok kivétel nélkül elsőosztályú alkatrészekkel vannak felszerelve, magas teljesítményt nyújtanak, illetve hosszú-hosszú évekre vannak tervezve. 

 

Ahogy a nevében is benne van, az üzleti kategóriás laptopokat az üzleti szegmensbe szánják, ennek ellenére iskolakezdéshez is kiváló választás. Bár az üzleti kategóriába tartozó új laptopoknak igen borsos ára van, a jó hír, hogy erre is van egy olcsóbb megoldás. 

 

Érdemes körülnézni a felújított üzleti laptopok között, ugyanis az újonnan vásárolt laptopokhoz képest sokkal kedvezőbb áron elérhetők, miközben minőségben egyáltalán nem maradnak el azoktól. Tehát ha az új laptopra szánt összeget egy felújított eszközre fordítod, akkor jóval magasabb minőséget és újabb technológiát kaphatsz a pénzedért.

 

Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

Keresés