A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Milyen laptopot érdemes vásárolnia egy egyetemistának?

Milyen laptopot érdemes vásárolnia egy egyetemistának?
Az egyetemi évek egyik legmeghatározóbb “társa” a laptop, amelynek segítségével a sulival kapcsolatos mindennapi feladataidat elláthatod. 
 

Így nem kérdés, hogy nagyon fontos laptop vásárlás előtt, hogy alaposan utánanézz az egyes típusoknak és tulajdonságaiknak. Már csak azért is, hogy választásodnak köszönhetően ne csak az egyetemi évek idején, hanem még később is használható legyen az eszközöd.

 

Cikkünkben összeszedtünk néhány meghatározó szempontot, ami segíthet kiválasztani a megfelelő laptopot az egyetemhez. 


1. A szakodnak megfelelően válassz

 

Az első és egyben legfontosabb szempont leendő laptopod kiválasztásakor, hogy határozd meg, pontosan mire fogod használni azt. 

 

Ha szimplán előadásokon való jegyzeteléshez, néhány prezentáció vagy beadandó elkészítéséhez, a legalapvetőbb programok használatához kell, akkor elegendő egy alacsonyabb kategóriás laptopra költeni.

 

A közgazdász-, tanár-, bölcsész- vagy jogász szakot választó hallgatók nagy többségének “csak” ilyen, egyszerűbb feladatok elvégzésére, illetve programok használatára van szükség egy laptop esetében.

 

Viszont egészen más a helyzet egy mérnöknek vagy grafikusnak tanuló, esetleg fotográfus, kommunikáció- és médiatudomány vagy éppen egy televíziós műsorkészítés szakra járó hallagtónál.

 

Az ilyen szakokon a hallgatóknak tanulmányaik során, számos olyan programot kell használniuk amelyek nem fognak zökkenőmentesen futni egy alacsony- vagy középkategóriás laptopon. Ilyen esetben érdemes komolyabb tudású eszközt választani az egyetemi évekhez.

 

Például nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral,  gyorsabb vagy éppen nagyobb kapacitást nyújtó merevlemezzel ellátott laptopot választani, vagyis összességében olyat, ami pontosan a saját szakod elvárásaihoz illeszkedik.


2. Méret és súly

 

Megannyi hallgató hetente oda-vissza utazik vidéki szülővárosa és egyetemi városa között, így ebben az esetben fontos szempont, hogy a választandó laptop minél könnyebb legyen.

 

De nem csak ekkor fontos a könnyedség kérdése, hanem abban az esetben is, ha laptopodat nap mint nap hordod magaddal az egyetemi órákra. 

 

A legtöbb diák pedig ma már laptopon jegyzetel a gyakorlati és elméleti előadásain egyaránt, így tanácsos odafigyelni erre a szempontra is. Persze mindez szintén nem aktuális azoknál a hallgatóknál, akik például grafikusnak/mérnöknek tanulnak, hiszen náluk kiemelt hangsúlyt kap a nagy kijelzőméret és ezzel együtt természetesen növekszik a súly is. 


3. Időtényező

 

Különösen fontos, hogy egy laptop megvásárlásakor hosszútávon gondolkozz.

 

Érdemes az árat a lehető legjobban háttérbe szorítani, hiszen ha sikerül egy igazán időtálló és megbízható típust választani, akkor hosszútávon rendkívül megtérülő lesz ez a befektetés. 

 

Ha szeretnéd, hogy egyetemi éveidet akadálymentesen végigkísérje egy laptop, illetve azt, hogy még a későbbiekben is nyugodt szívvel használhasd, akkor célszerű egy könnyen bővíthető eszközt megvásárolni. Hiszen később sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy már meglévő laptopot bővíteni, mint egy új notebookot venni. 

 

Mindemellett a kiszemelt laptopban található akkumulátor üzemideje sem egy elhanyagolandó kérdés. Mégpedig azért, mert ha sokat ingázol, rendszeresen használod külső helyszíneken, esetleg órai jegyzetelésre kell leginkább az eszköz, akkor fontos, hogy sokáig bírja eszközöd töltés nélkül. 


4. Az ár kérdése

 

Végére hagytuk azt a szempontot, ami az egyetemistáknál talán a legfontosabb szokott lenni. De… ha tanácsolhatjuk, ne ez legyen az első, ami alapján választunk. 

 

A vadi új, legdizájnosabb és legjobb technológiával rendelkező laptopok ára bizony igencsak borsos, de a jó hír, hogy ez is megkerülhető. De mégis hogyan?

 

Egyrészt, ha már meghatároztad az első pontunkban szereplő szempontot, vagyis azt, hogy milyen felhasználási célra szánod a laptopot, akkor a legtöbb esetben kiderül, hogy felesleges számodra a legdrágább és a  legtöbbet tudó eszközt választani. Az egyetemi évekhez tehát tökéletesen megfelelő lehet egy középkategóriás notebook is.

 

Másrészt érdemes megfontolni a használt laptop vásárlást. Sokkal olcsóbban szerezhetünk be használt laptopokat, mint újakat, miközben minőségben alig alig maradnak el azoktól.

 

Ha abból a pénzből, amit rászánnál egy új eszközre, megveszel egy használt laptopot, akkor jóval magasabb minőséget és újabb technológiát kaphatsz azért a pénzért. 

 

Használt laptop vásárlása esetén viszont érdemes az üzleti kategóriás típusokból választani. Mégpedig azért, mert ezekbe - a legtöbb esetben - a legmagasabb minőségű alkatrészek kerülnek, ami azt jelenti, hogy még 3-4 év használat után is olyan teljesítményt nyújtanak, mint újkorukban.


Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

 

https://www.computerfactory.hu/

Keresés