A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Praktikus és időspóroló billentyűkombinációk, amelyekről eddig talán nem is tudtál

Praktikus és időspóroló billentyűkombinációk, amelyekről eddig talán nem is tudtál

Gondolj csak bele, mennyivel egyszerűbb a “Ctrl+C - Ctrl+V” kombinációval másolni és beilleszteni, vagy mennyivel gyorsabb egy szimpla space lenyomásával megállítani egy videót. Kétségtelen, hogy a legtöbben Windows-t használunk laptopjainkon, azonban az imént említetteket leszámítva, sokan nem vagyunk tisztában a gyorsbillentyű kombinációk többségével. 

 

Éppen ezért, ebben a cikkünkben most megmutatunk néhány praktikus trükköt, melyek segítségével leegyszerűsítheted a mindennapi laptophasználatot.


Ha csak nem vagy szakmabeli, akkor valószínűleg Te sem használod nap mint nap a Windows billentyűkombinációt, pedig sokkal több van belőlük, mint azt gondolnád. 

 

Vannak akik ragaszkodnak az egér használatához és vannak akik a touchpad alkalmazását tartják kényelmesnek. Bármelyiket is preferáljuk, a billentyűk műveletek végrehajtására való használata, miattuk feledésbe merült. Pedig sok eseteben gyorsabbnak bizonyul két-három gomb együttes lenyomása, mint az említettekkel való, többlépéses kattintgatás.

 

Az laikus felhasználók, gyakran nem csak, hogy nem használják ezeket, de nem is tudnak ezen lehetőségek létezéséről. A billentyűkombinációk használata sokszor nem csupán egyszerűbbé teszi a laptop használatot, hanem időt is spórol számunkra. 

 

Nem beszélve arról, hogy vannak olyan trükkök, amelyekkel akár visszavarázsolhatunk törölt fájlokat vagy véletlen bezárt ablakokat is, így sok bosszankodástól és fejfájástól megkímélhetnek minket. Tehát ha ezek közül néhányat megjegyzünk, akkor máris hatékonyabbá és gyorsabbá válhat a tevékenységünk. 

 

Nézzünk is néhányat a hasznos billentyűkombinációk közül:

 

1. Emojik a laptopodon

 

Azt gondolnánk, hogy a különféle emojik csak telefonon vagy táblagépen érhetőek el, de ez ma már nem így van. Ugyanis, a Windows 10-el rendelkező laptopokon már előhívható egy úgynevezett emoji ablak vagy billentyűzet, ahonnan kedvedre válogathatsz a hangulatjelek között.

 

Ehhez pedig nincs más dolgod, mint lenyomni a Windows billentyűt és mellé a pont “.” billentyűt. Bármikor, bárkinek jól jöhet ez a funkció, hiszen nem kell más oldalakról kimásolni az emojikat vagy telefonra váltani, az elérésük érdekében.

 

2. Véletlenül bezárt lap visszaszerzése a böngészőben

 

Valószínűleg sokaknak ismerős az érzés, hogy amikor éppen valami fontos tevékenységet végzel, akkor zárod be véletlenül az adott fület a böngészőben. Amikor sok-sok lap van egyszerre megnyitva és már át sem látod őket, akkor egy óvatlan pillanatban könnyen megtörténhet ez az eset. 

 

De van egy jó hírünk, ugyanis, még ekkor sincs minden veszve! A véletlenül bezárt lapot vagy lapokat nagyon egyszerűen vissza lehet varázsolni. Nem kell mást tenned, mint egyszerre lenyomni a Ctrl + Shift + T billentyűket és már vissza is kaptad a eltűnt fület. Ráadásul nem csak a legutóbb bezárt lapot szerezheted vissza, hiszen a kombináció többszöri lenyomásával, a korábban bezárt lapokat is elérheted. Ez pedig nem csak 1-1 fül, de a teljes böngésző véletlen bezárásánál is ugyanígy működik.

 

3. Lap nyitás és zárás

 

Vannak bizonyos műveletek, amelyeket naponta akár százszor is elvégzünk a böngészőben, miközben észre sem vesszük, hogy hányszor ismételjük meg ezeket. Többek között ilyen egy új lap megnyitása vagy egy használatban lévő bezárása.

 

Egyszerű a megoldás, hiszen kattintgatás helyett, elég együttesen lenyomnod a Ctrl gombot és a T betű billentyűt, és máris nyitottál egy új lapot. Ugyanilyen könnyű az oldal bezárása is, a Ctrl + W alkalmazásával egy pillanat alatt eltüntetheted az adott lapot. 

 

Ha mindez még nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy a Windows gomb és a nyilak lenyomásával még több hasonló műveletet végezhetsz el. A Windows+felfelé mutató nyíl teljes méretű oldalt ad, a Windows+lefelé mutató nyíl tálcára helyezi, a Windows+bal/jobb nyilak pedig a kijelző bal/ jobb felébe helyezik az ablakot.

 

 

4. Sokszínű TouchPad 

Természetesen ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a TouchPad vagy érintőpad arra való, hogy az egeret helyettesítse. Azt viszont már valamivel kevesebben tudják, hogy ha két ujjadat mozgatod rajta egyszerre fel és le, akkor az adott oldalt görgetheted.

Amit pedig csak nagyon kevesen tudnak, az nem más, minthogy 3 ujjunkat az érintőpadra helyezve és odalirnyba mozgatva, kiválthatjuk az Alt+Tab billentyűkombinációt, vagyis az aktuálisan futó programok között válthatunk.

Mindemellett még más trükköket is rejt magában a TouchPad, tehát mindenképp érdemes kísérletezgetni vele és jobban kihasználni azt. 

5. Képernyőfotó

Bár magát a PrintScreen billentyűt bizonyára sokan ismerik, mégis egy valamiről sokan nem tudnak. A PrintScreen lenyomásával bár készíthetünk képernyőfotót az adott oldalról, de így csak Vágólapra fog kerülni, amit még be kell másolni valahová -például Paint-, hogy aztán lementhessük. 

 

Ezt a procedúrát könnyen megrövidítheted, ha nem csak a PrintScreen gombot, hanem a Windows + PrintScreen kombinációt használod. Ennek a kombónak köszönhetően a képernyő tartalma azonnal a Képek/Képernyőképek mappába kerül, tehát automatikusan lementi azt. 

6. Rejtett menü

Jellemzően kivétel nélkül, mindenki a bal egérgombbal kattint a Start menüre, hiszen ezáltal érhetjük el a legfontosabb beállításokat. Azonban, ha a Windows 10-ben jobb egérgombbal klikkelünk rá, akkor előkerül egy másik menü, ami a szintén jelentős, gépet vezérlő beállításokat jeleníti meg. 

7. Dőlt betű egy pillanat alatt

 

A Microsoft Word világát bizonyára mindenki jól ismeri, legalábbis az alapfunkciókat biztosan. A menüsoron lényegében minden beállítás elérhető, azonban vannak olyan esetek, amikor nincs is szükség a kattintgatásra. Ha éppen szöveget írsz és dőlt betűre lenne szükséged, akkor csak szimplán nyomd le a “Ctrl” és az “I” billentyűket és máris dőlt betűket kaphatsz, kattintás nélkül is. 

 

Ha Te is szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között. 

https://www.computerfactory.hu/

Keresés