A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Milyen processzort válassz laptopodba - avagy, mi a különbség az Intel Core i3, i5, i7 és i9 között?

Milyen processzort válassz laptopodba - avagy, mi a különbség az Intel Core i3, i5, i7 és i9 között?

A legtöbbek számára a processzor általában az egyik legidegenebb fogalom a laptopok világában és emiatt sokan jelentéktelennek is tekintik azt. Pedig korántsem mindegy, hogy milyen processzor van eszközünkben, hiszen az egyik legfontosabb és egyben legdrágább részét képezi a laptopoknak. 

 

Cikkünkben bemutatjuk mit is jelentenek az Intel Core i3, i5, i7 és i9 jelölések és azt is, hogy melyiket milyen felhasználási célra érdemes választa


 

A processzor választás kérdése a felhasználás céljára vezethető vissza. Célszerű annál erősebb processzort választani, minél komolyabb célra használjuk laptopunkat. Például ha munkahelyen szeretnénk használni laptopunkat, akkor mindenképp érdemes erősebb processzort választani, mintha csak otthoni filmezésre használnánk azt. 

 

Ma a világ két legnagyobb processzorgyártója az AMD és az Intel. Bár mindkettő megállja a helyét a piacon, mégis az Intel napjaink vezető processzorgyártója. Így a legtöbb esetben ezekkel találkozhatsz laptopvásárláskor, emiatt cikkünkben az Intel processzorok különböző típusait tárgyaljuk. 

 

Sokaknak ismerős lehetnek már az Intel Core i3/i5/i7 vagy legújabban az i9 feliratok, hiszen laptopjaink nagy részének alsó sarkában megtalálhatók ezek a jelölések. 

 

Természetesen a szakmabeliek kívülről tudják, hogy melyik típus mire képes, mégis sokan vagyunk, akik egyáltalán nem vagyunk jártasak ebben a világban. Pedig kifejezetten fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik szám mit jelöl és mikor melyiket érdemes választani. 

 

Napjainkban az Intel processzorai közül is az Intel Core az a típus, amelyik a legjobban teljesít és egyben a  legnépszerűbb. Természetesen ennek is vannak különböző változatai, melyeket lentebb részletezünk, de mindenekelőtt tisztázzuk mit is jelentenek a jelöléseikben található számok. 

 

Jelölések

 

 

Az első, szöveges rész a márkát jelöli. Ezt követően a a termékcsalád kerül feltüntetésre minden esetben. 

 

A kötőjel után következő első szám az Intel processzor generációját mutatja, ami ebben az esetben 7, de napjainkban használatban vannak a 8., a 9. és már a 10. generációs verziók is.  

 

Az ezt követő három számjegy pedig az úgynevezett “SKU Number”, vagyis a processzor egyedi azonosító száma, ami leginkább a teljesítményről ad információt, így minél nagyobb ez a szám, annál jobb. 

 

A jelölés végén található betű pedig az adott processzor extra vagy különleges jellemzőjéről ad információt. Jelen esetben az “U”, alacsony feszültségű és energiafelhasználású eszközt jelöl. De például találkozhatunk Y jelzéssel is, ami extrém alacsony energiafelhasználást, energiatakarékosságot jelöl, S-el, ami alacsony energiaigényt jelent vagy K-val ami szorzózármentes eszközről ad információt, stb. 

 

A jelölések tisztázását követően, most pedig nézzük melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a processzoroknál. 


Magok

 

A magok száma azt jelzi az eszközben, hogy fizikailag mennyi processzormag található benne. A mag lényegében utasításokat hajt végre, avagy olvas. 

 

Korábban a processzorok még csak egyetlen maggal rendelkeztek. Ezt követően két maggal látták el a processzorokat, mely akkoriban óriási áttörést jelentett, mára viszont találkozunk 4, 6, 8, de akár 10 magos processzorokkal is. 

 

Egy több magos processzor nagyobb sebességgel tudja feldolgozni és végrehajtani a megadott feladatokat, így ezek megjelenése lehetővé tette több végrehajtási szál egyidőben való kezelését. Az egy időben elvégzett számítások száma tehát megsokszorozódott, ezáltal a processzorok teljesítménye is folyamatosan növekedett. 

 

A magok számától függhet például az alkalmazásaid betöltési sebessége vagy a játékok, videók, különböző animációk zökkenőmentes lejátszása. Néhány kivételtől eltekintve, elmondható, hogy minél több magos egy processzor, annál erősebb és jobb teljesítményt biztosít laptopodnak. 


Szálak

 

A laptopokban található processzor magok száma mellett létfontosságú szempont még a szálak száma. 

 

Ugyanis, a processzorokban található szálak száma mutatja meg, hogy az eszköz hány folyamatot képes párhuzamosan futtatni. Minél több szálon dolgozik egy adott processzor, annál nagyobb teljesítményre képes bizonyos számítási feladatok esetén. 

 

Így például egy gyakran videóvágásra/szerkesztésre vagy fájlok tömörítésére használt laptopnál nagy előnyt jelent a több szál.   

 

 

De mégis hogyan válasszak?

 

Az Intel Core i3, i5, i7 és i9 esetében különböző generációk állnak rendelkezésedre ma a piacon. Alapvetően elmondható, hogy a teljesítmény minden új generáció megjelenésével növekszik, tehát leegyszerűsítve, minél újabb generációs a processzorod, annál több “extrával” rendelkezik és annál újabb technológiával büszkélkedik. 

 

Néhány kivételtől eltekintve, az is általánosságban elmondható, hogy minden generációban az i9 erősebb, mint az i7, ami erősebb, mint az i5, ami szintén erősebb, mint az i3. 

 

De van különbség i5 és i5 között is, hiszen egy termékcsaládon belül különböző változatokkal találkozhatunk. Emiatt meghatározó lehet, a már fentebb tárgyalt “extra jellemző” is, amiről a processzor jelölés végén található betű ad információt. 

 

A példa kedvéért, két különböző i5 eltérhet az energiafogyasztásukat tekintve is. Míg lehet, hogy az egyik “U” jelzőt kapott - ami alacsony fogyasztást jelent, addig a másik “Y”, azaz ultra alacsony fogyasztást igazol. 

 

Jelenleg mondhatni a 9. generáció van leginkább használatban. Ebben a generációban, a legtöbb esetben az i3-as már 4 maggal és 4 szállal, az i5-ös 6 maggal és 6 szállal, az i7-es 8 maggal és 8 szállal, az i9-es pedig 8 maggal és 16 szállal rendelkezik. 

 

A mostani legfrissebb és legújabb pedig a 10. generáció az Intelnél. A 10. generációs processzorok megjelenése igazán nagy ugrást jelentett, hiszen a magok száma jelentősen növekedett, illetve - a 2014 óta használt - 14 nanométeres technológia helyett már 10 nm-essel dolgoznak.

 

Továbbá, ezekbe a processzorokba már beépítették a Thunderbolt 3-at, ami egy olyan csatlakozó, amivel külső egységeket lehet a processzorhoz kapcsolni. 

 

Végül, az új processzorok támogatják már a legújabb Wi-Fi szabványt is, ami a Wi-FI 6  (802.11ax), sőt ezek megalkotásánál a processzor grafikus tulajdonságainak fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordítottak. 


A 10. generáció jellemzői:

 
  • Intel Core i3 - 4 mag / 8 szál

  • Intel Core i5 - 6 mag / 12 szál

  • Intel Core i7 - 8 mag / 16 szál

  • Intel Core i9 - 10 mag / 20 szál

 

Tehát korántsem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni laptopunkat, hiszen annak megfelelően kell választanunk hozzá processzort is. 


Összegezve

 

Otthoni használat esetén tökéletes választásnak bizonyulnak az Intel Core i3 processzorok, de az új generációnak köszönhetően már bonyolultabb feladatok elvégzésében is helytállnak.  

 

Az Intel Core i5 processzorok igazán megbízható teljesítményt nyújtanak, kiváló választás abban az esetben, ha laptopunk a munkahelyi eszközünk is egyben. 

 

Ma már az Intel Core i7-es, de még inkább az i9-es processzorok azok, amelyek már a prémium kategóriás, csúcsteljesítmény nyújtására szánt laptopokban kapnak helyet. 

 

Ezek a típusok a legtökéletesebb minőségű kijelző felbontást nyújtják, a leggyorsabb betöltési sebességet és még sok más előny mellett, a külső hatásoktól való védelemre is szigorúan odafigyelnek gyártásukkor. Ezek tehát alkalmasak már a lehető legösszetettebb feladatok és folyamatok zökkenőmentes végrehajtására is. 

Tartalomhoz tartozó címkék: DELL DELL laptop használt PC

Keresés