A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Hogyan tisztítsuk helyesen a laptopunkat?

Hogyan tisztítsuk helyesen a laptopunkat?

Sokan talán úgy gondolják, hogy a laptop tisztítás mindenki számára oly természetes, mint ahogyan a bútorainkat is portalanítjuk, így felesleges is boncolgatni a témát. Azonban a szomorú igazság nem más, minthogy az emberek jelentős része elhanyagolja a laptopját, így sajnos korántsem alapvető a rendszeres, helyes tisztítás. 

 

Egyáltalán nem mindegy, hogyan, mivel és milyen rendszerességgel tesszük meg a szükséges lépéseket, hiszen a laptop külső és belső tisztításával nem csak az eszköz élettartamát hosszabbíthatjuk meg, hanem saját egészségünket is megóvhatjuk. 

 

Éppen ezért cikkünkben ezúttal a laptop tisztítás fontosságáról és annak megfelelő módjáról írunk.

Miért fontos a laptop rendszeres tisztítása?

 

Napjainkra sokunk számára különösen fontos lett az egészségmegőrzés, a higiénia, így a tárgyaink tisztántartása is. Ahogyan a ruháinkat is kimossuk, éppen olyan fontos lenne a nap mint nap használt munkaeszközünk, vagyis a laptopunk folyamatos tisztántartása is. 

 

Talán nem is gondolnád, de bizonyított, hogy a laptopunk - azon belül is leginkább a billentyűzet - több baktériumot tartalmazhat, mint otthonunk legkoszosabbnak vélt eleme, a wc ülőke. Ugyanis a laptop billentyűzete, de a touch pad, az egér vagy a kijelző is kitűnő táptalajként szolgál a különféle baktériumoknak és vírusoknak.

 

Mindemellett nem elhanyagolható érv a laptop állapotának megőrzése sem. A belső alkatrészek tisztítása és az eszköz külsejének portalanítása egyaránt fontos, hiszen a laptop belsejébe kerülő por óriási károkat okozhat. 

 

A tisztítás elhanyagolása leggyakrabban a hűtésre van negatív hatással, ugyanis a laptop belsejében felgyülemlett por akadályozni tudja a hűtés megfelelő működését, aminek következtében az alkatrészek könnyen túlmelegedhetnek. Azt pedig talán említenünk sem kell, hogy semmilyen extrém hőhatás nem tesz jót a laptopoknak, de más elektronikai eszközöknek sem. 

 

Ebben az esetben egyre csak csökkeni fog az eszköz teljesítménye, míg végül olyan rossz állapotba kerül, hogy már egyszerűbb lecserélni a laptopot, mint megjavíttatni. Egy szó, mint száz, ha laptopunkat rendszeresen tisztítjuk és karbantartjuk, akkor könnyedén megelőzhetjük a meghibásodást.

 

Belső tisztítás

 

Mint azt már említettük, mind a külső, mind a belső tisztításra érdemes energiát  szánni, azonban a belső karbantartást célszerű erre szakosodott szakemberre bízni, illetve szervizbe vinni. 

 

Már csak azért is, mert a legújabb laptopokat már nem olyan egyszerű szétszerelni, mint a régebbi típusokat, így könnyen kárt tehetünk az eszközben. Ha még a garancia is érvényes a laptopunkra, akkor pedig végképp ne próbálkozzunk az otthoni szerelgetéssel, tisztítással, jobb biztos kezekre bízni a probléma megoldását. Összegezve tehát, abban az esetben ajánlott csak belevágni otthon, ha már jártas vagy a laptopod megfelelő szétszerelésében és kitisztításában.

 

Külső tisztítás

 

Bár egyszerűnek tűnhet a feladat, nagyon sokan vannak, akik mégis helytelenül, rossz eszközzel vagy módszerrel végzik el a laptop külső felületeinek tisztítását, így most megmutatjuk néhány lépésben, hogy mi mit ajánlunk:

 

Mindenekelőtt az első és legfontosabb, hogy húzz ki a laptopból minden csatlakozót, illetve győződj meg róla, hogy teljesen kikapcsolt állapotban van, bármely felületét is szeretnéd megtisztítani. 

 

Képernyő

 

Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tisztítószert, amit a képernyő tisztításához használnak, közvetlenül a kijelzőre fújják. Ez talán a legrosszabb amit tehetünk, ugyanis a folyadék könnyen befolyhat a résekbe, a borítás alá, ami akár tönkre is teheti a laptopot. 

 

Érdemes speciális, elektronikai eszközök tisztítására gyártott törlőkendőt használni, de ha nincs ilyen kéznél, akkor tökéletes megoldás lehet egy általános ablaktisztító folyadék is. 

 

Ha az utóbbit választod, akkor ajánlott egy puha, mikroszálas kendőt használni a tisztításhoz, nehogy megkarcoljuk a kijelzőt. A csíkozott felület és a képernyőn maradt foltok elkerülése érdekében, pedig tegyünk körkörös mozdulatokat a kendővel. 

 

Billentyűzet

 

Bár néhányan bátran bele vágnak a billentyűk kiszedegetésébe, azonban laikusként ez nem igazán javasolt, mivel egy rossz mozdulattal, esetleg feszegetéssel könnyen kárt tehetünk a laptop billentyűiben, illetve az azokat rögzítő elemekben. 

 

A billentyűk közötti koszt, esetleg beragadt morzsákat vagy port egy puha fejű ecsettel vagy fültisztítóval egyszerűen el lehet távolítani, de érdemes lehet beszerezni egy sűrített levegő-szórót is, amivel könnyedén kifújhatjuk a gombok közötti koszt.

 

A gombok tetejét, a zsíros ujjlenyomatokat pedig érdemes valamilyen speciális oldószerrel, fertőtlenítővel vagy 70%-os alkohollal, illetve izopropil-alkohollal megtisztítani, ugyanis ezek gyorsan elpárolognak, így esélyük sincs befolyni a gombok alá.

 

Egyéb felületek

 

A laptop egyéb felületeit, beleértve a touchpad-et is, nyugodtan töröljük át egy általános fertőtlenítővel befújt mikroszálas kendővel vagy a már említett elektronikai eszközök tisztítására szánt, speciális kendővel. 

 

Emellett alkalmazhatjuk akár a desztillált víz - mosogatószer/ecet kombinációt is a külső felületek fertőtlenítésére, ugyanakkor az oldatba mártott kendő alapos kicsavarására itt is figyeljünk, hiszen ennek hiányában könnyen a laptop réseibe juthat a folyadék. 

 

Ha szeretnél kitűnő állapotú, mégis kedvező áron megvásárolható laptopok közül választani, akkor nézz körül a Computer Factory használt laptopjai között.

Keresés