Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Integrált vs dedikált GPU - Melyiket érdemes választani laptopunkhoz?

Integrált vs dedikált GPU - Melyiket érdemes választani laptopunkhoz?

Laikusként meglehetősen nehéz eligazodni a különféle idegen fogalmak között a laptopok világában. Sokan figyelmen kívül hagyják az egyes belső jellemzőket és nem szánnak elég energiát arra, hogy kellően tájékozódjanak azokról laptop vásárlás előtt. Többek közt így van ez a grafikus chippel is, pedig rendkívül fontos része a rendszernek. Cikkünkben rávilágítunk a grafikus chip legfőbb funkcióira és összefoglaljuk az integrált és a dedikált típusok közötti különbségeket. 


 

A GPU a “graphics processing unit” kifejezés rövidítése, ami magyarul grafikus chipet jelent. A grafikus vezérlő kártya központi egységét képezi és legfőbb feladata a különböző grafikus műveletek pontos elvégzése. 

 

A grafikus chip olyan összetett számítások elvégzésére lett kifejlesztve, amelyek a képek megfelelő megjelenítéséhez szükségesek.

 

Másrészt, átveszi a különböző képek, grafikák létrehozásával kapcsolatos feladatokat a processzortól, így az nem terhelődik olyan nagy mértékben és kapacitása más műveletekre felhasználható. Gyakran találkozhatunk a videókártya megnevezéssel, de ez inkább az asztali számítógépeknél helytálló, laptopok esetében a grafikus chip kifejezés a helyes. 

 

Most pedig nézzük meg, melyek a leglényegesebb különbségek a 2 fő típusa, az integrált és a dedikált chip között. 


Integrált

 

Az integrált GPU működésének lényege, hogy nem rendelkezik saját memóriával, ennek következtében a RAM memóriát használja. Természetesen arányosan teszi ezt, csak annyi foglal le belőle, amennyire ténylegesen szüksége van.

 

Ennek köszönhetően pedig joggal nyeri el az energiatakarékos jelzőt is. Az alacsony fogyasztás miatt kifejezetten hosszú üzemidővel rendelkezik az integrált GPU-val rendelkező laptop. 

 

Az alacsony áram fogyasztás miatt szintén előny, hogy elegendő a laptopba kisebb akkumulátor is. Ennek következtében az eszköz kevesebb hőt termel, így a benne lévő hűtőrendszer mérete is redukálható. 

 

A technológia legnagyobb előnye, hogy árban jóval kedvezőbb, mint a dedikált társai. Illetve a fent felsorolt jellemzők miatt vékonyabb burkolatba helyezhetők el. Tehát a vékonyabb, könnyebb laptopokba jellemzően integrált GPU-k vannak. 

 

Ha laptopunkat általános, irodai felhasználásra, filmnézésre, böngészésre, egyszerűbb programok használatára vásároljuk, akkor tökéletesen kielégíti egy integrált típus az igényeket. 

 

Bár egyre gyorsabban fejlődnek és zárkóznak fel az integrált grafikus chipek, teljesítményben még elmaradnak a dedikált fajtáktól. A legújabb generációs GPU-k ma már elegendő teljesítményt és minőséget nyújtanak komolyabb programokhoz, játékokhoz is.  


Dedikált

 

Az integrált típusokkal szemben, a dedikált grafikus chip saját, önálló memóriával rendelkezik, így teljesen elkülönül a RAM memóriától és a processzortól. 

 

A dedikált GPU többnyire a laptop alaplapján található, csak kevés esetben létezik cserélhető videókártya. 

 

Teljesítménye nagyobb, mint az integrált típusoké, viszont ez nagyobb fogyasztással is jár. A nagyobb fogyasztás miatt több hőt termel, így jóval több hűtést, akár privát hűtési rendszert is igényel. 

 

Mindez az akkumulátor üzemidejét is megrövidíti, nem beszélve arról, hogy sok helyet foglal, ami nagyobb laptop méretet jelent. 

 

Mindemellett, az integráltakhoz képest sokkal magasabb áron juthatunk csak hozzá a dedikált GPU-val rendelkező laptopokhoz.

 

Összességében, hogyha nem használunk speciális szoftvert/programokat, nem 3D tervezői, grafikus, fotós munkára vagy gamer játékokhoz kell a laptop, akkor felesleges a dedikált GPU, hiszen nem használható ki maximálisan. 

 

Az általános, mindennapi igényeket tehát az integrált grafikus chippel ellátott laptopok is bőségesen kielégítik, ráadásul még kedvezőbb áron is hozzájuthatunk. 


 

Keresés