A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

6+1 tanács laptop vásárláshoz - avagy, mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb eszközt

6+1 tanács laptop vásárláshoz - avagy, mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb eszközt

 

 

Napjaink széles kínálata miatt gyakran még a szakmabeliek is elbizonytalanodnak, mikor laptop vásárlásra kerül a sor. Nem is beszélve azokról, akik abszolút nincsenek otthon ebben a világban. 

 

Nincs ez másképp a laptopok esetében sem, hiszen megannyi szempontot és paramétert kell figyelembe vennünk a legmegfelelőbb eszköz kiválasztásához.

 

Cikkünkben végig vesszük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani laptop vásárláskor. 

 

 

 

 

Fontos, hogy ne vásároljunk meg egy adott laptopot csupán arra hagyatkozva, hogy másnak bevált vagy csak azért mert olcsó. Ehelyett, tanácsos már az elején megfogalmazni elvárásainkat a laptoppal szemben és minél inkább saját igényeinkhez szabva kiválasztani a legjobbat.  

 

De nézzük is melyek azok a pontok, melyeken érdemes lépésről lépésre végigmenni, mielőtt belenyúlnánk a pénztárcánkba.

 

1. Felhasználás

 

Az első és talán legfontosabb, hogy meghatározzuk elsősorban milyen célra, illetve életünk melyik területén szeretnénk használni laptopunkat a mindennapokban. 

 

Bármilyen egyszerűnek is hangzik, valóban egy fontos szempont, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy például munkahelyre vagy csupán otthoni filmezésre kell. 

 

A különböző felhasználási célok, különböző típusú laptopokat igényelnek. Emellett, ha sikerül leszűkítened a lehetőségek körét, akkor máris könnyebb lesz az árkategóriák közötti eligazodás is.

 

Nézzük tehát, hogy mi a felhasználási célok 3 fő típusa:

 
  • Üzleti/munkahelyi felhasználás

 

Ha szeretnéd, hogy laptopod a munkában is hű társként szolgáljon, akkor természetesen érdemes egy minden szempontból strapabíróbb eszközt választani, mintha csak otthoni netezgetésre használnád. 

 

A mindennap, hosszú munkaórákon át használt gépeknél jelentős figyelmet kell fordítani a biztonsági funkciókra, hiszen ebben az esetben fontos szerepe van az adatbiztonságnak, de kiemelendő az anyaghasználat is. 

 

Ilyenkor elsősorban nem a külsőségek számítanak, hanem egyértelműen a masszív, terhelhető belső rendszer. 

 

Az otthoni felhasználással szemben, munkaeszközünknél kiemelt szerepe lehet az ütésállóságnak, víz- vagy porállóságnak, emellett nem árt hosszabb garanciát biztosító márkát választani. 

 

De természetesen az is meghatározza a választandó extra funkciókat, hogy milyen típusú munkát végzel, hiszen megint van különbség például az adminisztrációban és a programozásban, grafikusi munkában vagy egyéb speciálisabb munkakörökben használt eszközök között.

 
  • Otthoni laptopok

 

Az elsősorban otthon használt laptopokat általában internetezésre, filmnézésre, esetleg egyszerűbb - például Word vagy Excel- programok használatára vásárolják leginkább. 

 

Ebből kiindulva, talán kevésbé fontos, hogy belső rendszere mindent tudjon, emellett sokkal jobban tudunk rá vigyázni is, mint egy olyan eszközre, amit nap mint nap hordozunk magunkkal. 

 

Nyilvánvalóan ebben az esetben is fontos a minél hosszabb időre szóló garancia és a megbízható márka kiválasztása, de itt már hamarabb előtérbe kerülnek a külsőségek is. Szerencsére széles kínálat áll rendelkezésünkre a szebbnél szebb, egyre vékonyabb és könnyebb laptopokból, így előtérbe kerülhet a kényelem és a praktikum.

 
  • Gamer eszközök

 

A célzottan videojátékok használatára vásárolandó laptopoknál már egészen más a helyzet. Ma már léteznek szándékosan erre a célra gyártott eszközök, melyek az előző két kategóriához képest sokkal erősebbek és terhelhetőbbek.  

 

Napjaink videojátékainak gördülékeny futtatásához igencsak nagy teljesítmény szükséges, így erősen ajánlott a prémium kategóriás gépek között nézelődni.

 

2. Kijelző

 

Ha a cél a könnyű hordozhatóság, a praktikus méret és különösebben nincs igényed nagy kijelzőre, akkor egy 10”-12”-os kijelzővel rendelkező laptop, vagy másnéven netbook lehet számodra a megfelelő választás. Bár ezek nem tekinthetőek teljes értékű számítógépeknek, mégis tökéletesen alkalmasak az egyszerűbb programok és az internet használatára.

 

A 13”-14”-os kijelzővel rendelkező laptopok a következő szint. Ezekre még szintén jellemző a könnyedség és a kényelmes hordozhatóság, alkalmasak lehetnek otthoni vagy munkahelyi használatra egyaránt.

 

A leggyakrabban megvásárolt kijelző méret a 15”-16”-os. Ezek a típusok azok, amelyekre nyugodt szívvel mondható, hogy szinte mindenre alkalmasak. Legyen szó munkáról vagy otthoni filmezésről, bármilyen helyzetben megállja a helyét. 

 

A laptopok világában a 17,3”-as kijelző számít a legnagyobb méretnek. Ilyet akkor érdemes vásárolni, ha például munkád miatt szükséges, hogy a lehető legnagyobb felületen lásd amit csinálsz. Más esetekben nem túl kedvező választás, hiszen a nagy méret jelentős súlynövekedéssel is jár és természetesen árban is magasabb polcon helyezkedik el.

 

Végül ajánlott figyelembe venni a laptop kijelzőjének felbontását is, ami mint tudjuk, minél nagyobb, annál élesebben láthatod a legapróbb részleteket is. 

3. A meghajtó 

 

HDD, SSD vagy hibrid?

 

A laptopok meghajtójára kerülnek az adatok, fájlok, minden program, illetve az operációs rendszer is, így annak típusa rendkívül fontos szempont, hiszen meghatározza a gyorsaságot és a tárolhatóságot.  

 
  • A HDD változatok a hagyományos, régebbi típusok, melyek tökéletesek nagyobb mennyiségű adat tárolására, hiszen nagy kapacitásúak, ugyanakkor lassabb sebességgel és nagyobb súllyal járnak.  

  • Az újabb változat az SSD, ami bár a drágább verzió és kapacitásban is kevesebbet nyújt, mégis sokkal gyorsabb korábbi társánál, könnyebb és kevesebbet is fogyaszt. 

  • Tehát mindenképp érdemes végiggondolni, hogy mire van inkább szükségünk, több tárhelyre vagy nagyobb sebességre. Mindemellett ma már létezik hibrid verzió is, amely mind SSD, mind HDD meghajtót egyaránt tartalmaz, viszont ezeket inkább speciálisabb esetekben választják. 

 

4. Processzor

 

Bár sokaknak ez az egyik legidegenebb fogalom a laptopok világában - és emiatt lényegtelennek is tekintik -, korántsem mindegy, milyen processzor van eszközünkben. Az egyik legfontosabb és egyben legdrágább részét képezi a laptopoknak, hiszen  ennek sebessége és minősége jelentősen befolyásolja a teljesítményt. 

 

Napjaink két legnagyobb processzorgyártója az AMD és az Intel. Az esetek nagy részében ezekkel találkozhatsz, mikor laptop vásárlás előtt keresgélsz. 

 

Az AMD processzort tartalmazó laptopok valamivel olcsóbbak, s bár ez nem jelent alacsonyabb kategóriát vagy teljesítményt, mégis az Intel a vezető processzorgyártó ma a piacon. 

 

A processzor kérdése a felhasználás céljára vezethető vissza. Célszerű erősebb processzort választani ha például munkánkban a laptopunk gyorsasága az elsődleges. Viszont minél kisebb fogyasztású a processzor, annál hosszabb általában az akkumulátor üzemideje. 

 

Otthoni használat esetén tökéletes választásnak bizonyulnak például az Intel Core i3 processzorok. Az Intel Core i5 vagy az AMD A12 processzorok igazán megbízható teljesítményt nyújtanak, kiváló választás abban az esetben, ha például laptopunk, a munkahelyi eszközünk is egyben. 

 

Az Intel Core i7-es processzorok már a prémium kategóriás, mondhatni csúcsteljesítményt nyújtó laptopokban kapnak helyet. Ezek a típusok a legtökéletesebb minőségű kijelző felbontást nyújtják, a leggyorsabb betöltési sebességet és még sok más előny mellett, a külső hatásoktól való védelemre is szigorúan odafigyelnek gyártásukkor.

 

5. Akkumulátor üzemidő

 

Laptop vásárláskor vegyük figyelembe az üzemidőt is! Ha esetleg hosszabb utakra, kinti használatra vagy iskolában van szükséged laptopod rendszeres támogatására, akkor mindenképp érdemes minél magasabb Whr számú eszközt választani.

 

A Whr jelöli a wattórát, vagyis az akkumulátor teljesítményét, így ha számodra a lényeg, hogy egy feltöltéssel igazán sokáig használhasd, akkor tanácsos erős akkumulátorral rendelkező típust vásárolni. 

 

6. Memória

 

A laptop memóriáját (RAM) tekintve a lényeg, hogy minél magasabb számú, annál több program vagy alkalmazás futtatására lesz alkalmas az eszközöd egyszerre. Minél nagyobb a RAM mérete, annál nagyobb sebességgel és annál hatékonyabban dolgozik a laptop. 

 

A laptopok többsége 4GB memóriával rendelkezik, ez otthoni felhasználásra például tökéletes, de ha nap mint nap munkánk létfontosságú eszköze, akkor ajánlott már a 8 GB RAM-al rendelkező gépeket nézegetni. Jó hír, hogy a laptopok memóriája  bármikor tovább bővíthető, így nem kell aggódnunk, hogy rosszul választottunk. 

 

+1 tipp

 

Az emberek nagy része hajlamos beleesni abba a hibába, hogy egyértelműnek veszi, hogy a számítógépekkel/laptopokkal együtt jár az operációs rendszer vagy akár a Microsoft Office csomag is.

 

Ez bármennyire is jól hangzik, sajnos nem így van. Tehát ha nincs külön feltüntetve a vásárláskor, hogy előre telepített operációs rendszert is kapunk, akkor bizony nem jár vele együtt.

Keresés