Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az e-hulladék okozta problémák - Mit tehetünk ellene Mi magunk?

Az e-hulladék okozta problémák - Mit tehetünk ellene Mi magunk?

A különféle elektronikus eszközök már a mindennapi életünk szerves részét képezik, mondhatni elengedhetetlenek a mai modern világunkban, legyen szó egy hűtőről, egy mosógépről vagy akár egy laptopról.

Napjaink egyik leggyakrabban felmerülő témája a világon, a felgyülemlett hulladékok mértékének csökkentése és az újrahasznosítás. Mégis, a legtöbben maximum odáig jutnak el, hogy szelektíven tárolják a hulladékokat vagy nejlonzacskó helyett vászontáskával járnak bevásárolni.

 

Az imént említett elektronikai eszközök okozta veszélyekről pedig alig-alig esik szó, pedig fontosabb lenne, mint azt gondolnánk. 

 

Sokan egyáltalán nem tudják, hogy hova kellene/lehet kidobni a tönkrement elektronikus készülékeket. Így cikkünkben most körbejárjuk, hogy mit okoz környezetünkben az e-hulladék, illetve, hogy mit tehetünk Mi magunk  a környezetért. 

 

A világon évente megközelítőleg 50 millió tonnányi elektronikai hulladék termelődik, aminek anyagi értéke közel 65 milliárd dollár. Sőt, egyes tanulmányok szerint, ez a szám 2050-re elérheti akár a 120 millió tonnát is. Kis hazánkban pedig körülbelül 5-10 kg e-hulladékot termelünk fejenként évente. 

 

A számok magukért beszélnek, a gond tehát nagyobb, mint hinnénk. Ráadásul az évről évre felgyülemlő e-hulladék mennyiségének csökkentésében a napjainkban fennálló fogyasztói trendek sem segítenek. 

 

Ugyanis, az elektronikai eszközök egyre kisebb élettartamra vannak tervezve, a cél, hogy minél hamarabb vásároljon újat a fogyasztó.

 

Sőt, ma már jellemzően nem csak akkor vásárolunk egy új okostelefont vagy laptopot ha ténylegesen használhatatlanná válik, hanem akkor is, ha éppen változik a trend. Például ha kijön egy újabb széria a kedvenc márkánktól, máris lecseréljük a készülékünket. 

 

De mi is az az e-hulladék?

Az e-hulladék vagy elektronikai hulladék egyik nagy csoportját a háztartási berendezések teszik ki, ide tartoznak például a mosógépek, hűtők, tűzhelyek, mikrohullámú sütők, mosogatógépek.

 

A másik nagy csoportban pedig az IT eszközök kapnak helyet, mint a számítógépek, laptopok, Tv-k, hangfalak vagy mobiltelefonok. Persze vannak még egyéb, kisebb kategóriák is, de azok mennyisége csak elenyésző részét teszi ki az összes e-hulladéknak.

 

Ami pedig az e-hulladékokkal kapcsolatos legfőbb problémát adja, az nem más, minthogy az Európai Unióban ez a leggyorsabban növekvő hulladéktípus. Ennek ellenére, megközelítőleg az összes e-hulladék mindössze 40%-át hasznosítják újra.

 

 

Miért fontos az e-hulladék újrahasznosítása?

 

A kidobott elektronikai eszközök és berendezések rengeteg veszélyes, káros anyagot - nehéz fémek, higany, ólom, stb. - tartalmaznak, amelyek rendkívül ártalmasak az emberi egészségre, az állatokra és a természetre egyaránt.

 

Az e-hulladék nem megfelelő kezelése tehát óriási károkat okozhat. Bár különböző szabályozások, törvények vonatkoznak a kezelésükre és szállításukra, mégis a mai napig óriási üzletnek számít néhány fejlődő országban az illegális hulladékfeldolgozás.

 

Amellett, hogy illegális, ezzel a legnagyobb probléma az, hogy a hulladékfeldolgozás, az újrahasznosítás módja sem felel meg a normáknak. 

 

Ugyanis a fejlődő országokban, a legtöbb e-hulladék olyan “hulladéktemetőbe” kerül, ahol a munkások nagyrészt égetéssel jutnak hozzá a még felhasználható anyagokhoz.

 

Ezzel pedig nem csak saját egészségüket veszélyeztetik, hanem mondhatni mindenkiét, hiszen az égetés során hatalmas mennyiségben kerülnek veszélyes anyagok a levegőbe.  

 

Mindemellett fontos szempont, hogy Földünk anyagkészlete igencsak véges, márpedig az elektronikai eszközökben számtalan értékes anyag, például ritkaföldfémek találhatóak. 

 

Mit tehetünk Mi magunk?

 

  1. Ha elektronikai eszközünk használhatatlanná vált, még véletlenül se égessük el vagy dobjuk ki a kukába, a többi kommunális hulladék közé. 

  2. Javíthatatlan elektronikai eszközeinket megfelelő helyen adjuk le, például hulladékudvarban, hulladékfeldolgozó üzemben vagy olyan szaküzletben, ahol fogadják az e-hulladékot.

  3. Csökkentsük az elektronikai cikkekre vonatkozó vásárlásaink számát, csak és kizárólag azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. 

  4. Ha egy eszközünk még használható vagy javítható, de nekünk már nincs szükségünk rá, akkor hasznosítsuk újra, vagyis adjuk el vagy vigyük el olyan vállalkozásnak, amely kifejezetten a már nem használt berendezések fogadásával és újrahasznosításával foglalkozik.

  5. Vásárolj használt eszközöket! Azáltal is rengeteget tehetsz a környezetért, ha például egy telefont vagy laptopot használtan veszel meg, új helyett. 

 

Ha használt laptop vásárlása mellett döntesz, akkor újra felhasználsz egy olyan eszközt, ami nagy valószínűséggel a kukában végezte volna, hiszen másnak már nincs rá szüksége.

 

Környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos lenne, hogy a laptopokat, kapacitásukat és teljesítményüket maximálisan kihasználjuk, akár úgy, hogy azok az élettartamuk során több felhasználónál is megfordulnak.  

 

Ráadásul, sokkal olcsóbban szerezhetünk be használt laptopokat, mint újakat, miközben minőségben alig alig maradnak le azoktól.

 

Ha szeretnéd te is laptopodat a környezettudatosság jegyében megvásárolni, akkor adj egy esélyt a Computer Factory használt laptopjainak, ahol 2 év garanciát vállalunk eszközeinkre.

 

https://www.computerfactory.hu/

Keresés