A computerfactory.hu weboldalán Cookie-kat használunk annak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat jeleníthessünk meg. Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az oldal további használata a Cookie-k használatára vonatkozó beleegyezést jelenti. Amennyiben termékekkel a kosarában elhagyod az oldalunkat, a rendszer 12 órán belül egy e-mail üzenetet küldhet a részedre, amely után az adataid maximum 30 napon belül törlésre kerülnek! Adatvédelmi tájékoztatónkat ITT találod.

Menü

Mindent a használt és az új laptopok közötti különbségekről - avagy, melyiket éri meg jobban

Mindent a használt és az új laptopok közötti különbségekről - avagy, melyiket éri meg jobban

Mikor laptop vásárlásra kerül a sor, akkor általában egy új eszközt szeretnénk venni, mert úgy gondoljuk, hogy ez a legmegbízhatóbb opció. Persze vannak, akik céltudatosan használt laptopokat keres


Cikkünkben ezúttal összevetjük a használt és az új laptopok közötti legfontosabb különbségeket, előnyöket és hátrányokat. --

 

1. Az ár

 

Egy vadonat új laptopot csak szintekkel drágábban vehetsz csak meg, mint egy használtat. Ezért cserébe egy friss belső konfigurációval és a lehető legigényesebb külsővel rendelkező eszközt kapsz a kezedbe.

Emiatt sokaknál az új laptop egyet jelent a hosszú évekig tartó kiváló teljesítménnyel. Bár ez - a legtöbb esetben - így is van, arra már ritkábban gondolunk, hogy ugyanezt a teljesítményt jóval olcsóbban is megkaphatjuk.

Ha körültekintően vásárolsz, akkor az új laptopra szánt költségkeretből lehetőséged van egy jóval gyorsabb vagy jelentősen magasabb teljesítménnyel rendelkező eszközt vásárolni.

 

Nézzünk erre egy példát:

Míg súlyos összegeket költenél egy új, ugyanakkor HDD, azaz régebbi típusú, lassabb meghajtóval ellátott laptopra, addig jóval olcsóbban beszerezhetsz egy használt, de mégis klasszisokkal gyorsabb, SSD meghajtóval rendelkező eszközt. Az új verzióból lehet csak a 4GB-os memóriára telik, de közben akár megvehetnél egy 8 GB-os használt verziót. 

 

Itt persze az is megemlítendő, hogy használt laptop vásárlása esetén nem ajánlott az egyébként is olcsóbb, gyengébb teljesítményű márkákból választani.

Ezeknél az eszközöknél a gyártó célja, hogy a lehető legolcsóbb alapanyagokból, a lehető legolcsóbb technológiával állítsa elő laptopjait, így azok nem hogy használtan, hanem sokszor újonnan sem bírják sokáig. 

Ezzel szemben, a legjobb márkák csúcskategóriás eszközei a legújabb technológiával büszkélkednek, ami hosszú éveken át fog helytállni. Így a strapabíró belső rendszernek és a kiváló anyaghasználatnak köszönhetően még használtan is tökéletes teljesítményt képesek nyújtani. 

Tehát itt mérlegelni kell, hogy mi éri meg nekünk jobban. Egy használt, mégis csúcskategóriás laptop olcsón vagy egy bár új, mégis alacsonyabb teljesítményű, drága gép. 

 

 

2. A gyenge pontok

 

Egy újonnan megvásárolt laptop előnye az, hogy még nem használta senki, külső és belső alkatrészei egyaránt frissek és kiválóan működnek. Ezzel szemben a használt laptopoknál vannak bizonyos gyenge pontok, amelyek gyakran hibásak. 

 
  • Persze nem minden esetben, de a használt laptopokra jellemző, hogy amiatt kerülnek eladásra, mert idővel különböző szépséghibákat, például karcolásokat gyűjtöttek. Sokan a szervízzel, visszaküldéssel, alkatrészcserével járó gondok és költségek elkerülése miatt inkább vásárolnak egy új eszközt, miközben teljesítményben még kiváló állapotú a régi is.

  • Gyakori hibája még a használt laptopoknak az elhasználódott akkumulátor. Az idő előrehaladtával sajnos minden laptop akkumulátorának élettartama egyre csökken. Használt eszköz vásárlásakor fontos előzetesen tájékozódnunk arról, hogy hány éves és milyen rendszerességgel volt használva.

  • Fontos lehet még ellenőrizni a töltő és a töltő-csatlakozó állapotát, emellett megbizonyosodni az adatokat tároló merevlemez és a laptop hűtésére szolgáló ventilátor helytállásáról. 

 

Azonban egy új laptop vásárlása esetén is előfordulhat, hogy idő előtt meghibásodnak egyes alkatrészei és a drágán megvásárolt eszközt bizony senki nem cserélgeti szívesen 1-2 évente. Használt laptop esetén viszont minimálisabb költséggel lecserélheted egy másikra, ha bármilyen gond adódik.

 

3. A laptop forrása

 

Ha új eszközről van szó, mondhatni szinte mindegy, hogy milyen üzletben vásároljuk meg azt, hiszen használhatóságáért és teljesítményéért a márkája a felelős elsősorban. A kezdeti új állapottól és a kiváló márkától függetlenül ebben az esetben is ütközhetünk akadályokba a vásárlást követően, de erről majd később...

Használt laptopok esetén korántsem lényegtelen, hogy honnan szerezzük be azt. Persze, kényelmes és egyszerű megoldásnak tűnhet magánszemélytől megvenni az eszközt, viszont ez sokkal több kockázattal jár, mintha például egy kifejezetten használt/felújított laptopokat forgalmazó webáruházban keresgélnél.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy amikor közvetlenül a laptop tulajdonosától szerezzük be az eszközt, akkor nem egy tapasztalt szakember fog minket tájékoztatni. Azaz,  később nem tud segítségünkre lenni az esetlegesen felmerülő problémákban, emellett az esetek legnagyobb százalékában nem nyújt semmiféle garanciát a laptopra. Nem tudhatod milyen rejtett hibákra számíts, illetve gyakran még a személyes átvétel sem opció.

Ezzel szemben, ha egy használt laptopokat értékesítő üzletben/webshopban vásárolsz, akkor teljeskörű és profi tájékoztatást kaphatsz az adott laptop előnyeiről és hátrányairól. Nem kell tartanod attól, hogy elhallgatott hibákkal szembesülsz a vásárlást követően, de ha mégis felmerülne később bármilyen gond, akkor ott van biztosítéknak a garancia.

Nagyon sokan úgy hiszik, hogy a használt laptopokra sehol nem kapható garancia, de ez csak egy tévhit. Az ilyen laptopokat értékesítő cégeknek minimum fél év garanciát kell vállalniuk az eladott eszközeikre és jellemzően a felső határ az 1 év. 

 

A jó hír az, hogy a Computer Factory Webáruháza egyedülállóan 2 év garanciát biztosít laptopjaira és segítségével bármikor rendelkezésre áll vásárlói számára, a vásárlást követően is. 

A 2 év garancia ráadásul minimális extra költségért cserébe 3 évre növelhető. 

Ha mindez még nem lenne elég, 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalunk termékeinkre, azaz elviheted egy próbaidőszakra és ha meggondolnád magad, 30 napon belül visszakapod a ráköltött összeget. 

 

4. Kategória 

 

Laptop vásárláskor általában háromféle kategóriát különbözünk meg a felhasználás szempontjából. Van aki csak egy otthoni eszközt szeretne filmezésre, netezgetésre, vannak az üzleti/munkahelyi célra gyártott laptopok, illetve a speciális gamer laptopok. 

 

Új laptop esetén tehát azt kell megvizsgálnunk, hogy elsősorban milyen célra szeretnénk használni eszközünket, majd az adott kategóriában válogathatunk a legjobb márkák laptopjai közül. 

 

Használt eszköz esetén, viszont egyértelműen ajánlott az üzleti kategóriás laptopok közül választani. Ennek oka, hogy az otthoni használatra szánt laptopok élettartama általában nem haladja meg a 2-3 évet, így nem igazán éri meg megvásárolni ezeket használtan. 

 

Emellett, ezekhez a laptopokhoz általában nagyon nehéz pótalkatrészeket vásárolni meghibásodás esetén. Az üzleti kategóriás gépek háza is sokkal könnyebben szerelhető és szétszedhető, illetve biztosított a gazdag alkatrész utánpótlás is. 

 

Tehát ha hosszútávban gondolkodsz, akkor mindenképpen megéri üzleti kategóriás használt laptopot vásárolni, amelyek alapvetően csúcstechnológiával vannak felszerelve és hosszú élettartamra lettek tervezve. 

 

Egy használt/felújított laptopokkal foglalkozó webáruháznál a felújított laptopokat szakszerűen megtisztítják, ellenőrzik és “felfrissítik”, de a használt gépekből sem értékesítenek ellenőrizetlen, rosszul működő, sok éves eszközöket.  

 

Nem mellékes szempont az sem, hogy új laptopoknál meghibásodás esetén egy multi szervízéhez és ügyfélszolgálatához kell fordulnod a problémáddal.

 

Napjainkban sajnos jellemző, hogy a nagy gyártók nem fogadják el a garanciát és a vásárló hibájára fogják a meghibásodást, ha mégis, akkor pedig hosszú hetek/hónapok kellenek mire lezajlik a javítási folyamat és visszakapod laptopodat.

 

A Computer Factory Webáruházában kizárólag a legnevesebb gyártók üzleti kategóriás termékeiből válogathatsz. 2 éves garancia biztosítja a laptopok teljesítményét, emellett ügyfélszolgálatához bármikor nyugodt szívvel fordulhatsz és segítségedre lesznek a vásárlás után is. 

Keresés